Za ljepši spol: Riješite se podočnjaka bez boli i ožiljaka

podočnjaci

I dok mnogi misle kako se radi o posljedicama burne noći ili problemima s bubrezima, često su razlog nasljedni faktori.

Nasljedni faktor uvjetuje povećano nagomilavanje masnih jastučića u području ispod očne jabučice.

Pokušaji da se podočnjaci uklone dužim spavanjem često rezultiraju obrnutim efektom, oni se dodatno povećaju. Naime, masni jastučići koji se nalaze u međumišićnim prostorima ispod oka, tokom ležanja tj. spavanja dodatno se povećaju nakupljajući u sebi tjelesnu tekućinu, limfu, i nakon buđenja osoba s ovim problemom izgleda podbuhlo i umorno.

Hladni oblozi, kao i limfna drenaža mogu kratkotrajno pomoći, no jedino trajno rješenje je kirurško uklanjanje tih masnih naslaga.

Najnovija tehnologija uklanjanja podočnjaka je operacija koja se obavlja pomoću radiovalnog noža ili lasera, i to pristupom s unutarnje strane kapka – tzv. transkonjuktivalna blefaroplastika.

Ova je metoda omogućila da se, bez ikakvog reza na koži, a samim time i uz puno manje rizika, trajno uklone neugodni podočnjaci i to već i kod puno mlađih osoba , nego što je to do sada bio slučaj.

Starom tehnikom, gdje se je rez radio izvana, i to ispod trepavica, uglavnom su se uklanjali podočnjaci pacijentima iznad 45 ili 50 godine, dok se kod mlađih ljudi to izbjegavalo zbog mogućih posljedica i komplikacije skraćivanja kapaka i neadekvatne pokrivenosti oka.

Korištenjem lasera ili radiovalnog noža, beskrvno se može s unutarnje strane donjeg kapka učiniti rez, te pažljivo odstraniti suvišne masne jastučiće, a da se pri tom ne dira vanjska koža i time ne narušava prirodna zaštita očne jabučice.

Nema nikakva vidljiva ožiljka , kao ni vađenja šavova, pa je i oporavak puno brži te se većina pacijenata vraća svojim svakodnevnim aktivnostima već za tjedan dana.

Ono najbitnije je činjenica da je postignuti rezultat trajan i da se masni jastučići u pravilu više ne vraćaju, pa i ukoliko provedete neprospavanu noć u dobrom društvu.

Savjetuje: Dr.Siniša Glumičić, estetski kirurg, www.glumicic-dzepina.com.