Najljepši otoci u Hrvatskoj koje morate posjetiti

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni
Gaia Naturelle

Ima nešto posebno i čarobno u Hrvatskim otocima.

Oni su sačuvali onu čistu i iskonsku ljepotu koju može pružiti samo netaknuta poriroda.

Većina hrvatskih otoka ima onaj dalmatinski šarm kojem nitko ne može odoljeti. U nastavku smo izdvojili neke od najljepših otoka koje jednostavno morate nekad posjetiti.

DUGI OTOK

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni

Dugi otok poznat je po dramatičnim bijelim liticama, prekrasnoj prirodi i pješčanim plažama. Nudi nešto za svakoga – brojne pješačke i biciklističke staze s kojih se pruža prekrasan pogled na more i susjedne otoke. Ronioci će biti impresionirani raznolikošću podvodnog života, a čak ni ljubitelji penjanja neće ostati praznih ruku. Naravno, nikako nemoj propustiti Nacionalni park Telašćica gdje ćeš pronaći slikovito slano jezero Mir. Ako najviše želiš odmarati na plaži  preporučujemo ti popularnu pješčanu plažu u Sakarunu.

ŠOLTA

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni

Zaboravi na Brač i Hvar, ovo ljeto radije posjeti plaže njihove susjede Šolte. Budući da se otok nalazi u neposrednoj blizini Splita, put do tamo je jednostavan – uhvatiš trajekt u Splitu i već si tamo. Ovaj mali šumoviti otok skriva brojne uvale koje jedva čekaju da ih otkrijemo. Priušti si antistresnu terapiju i dopusti da ti miran dalmatinski tempo života uđe pod kožu. Neka ti dan bude ispunjen šumom valova, promatranjem brodica na površini mora, galebovi koji se s ribarima bore za ulov i predivno dalmatinsko sunce. Možeš li si zamisliti nešto bolje?

VIS

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni

 Znaš li da je ulaz na otok Vis do 1990. godine bio strogo zabranjen turistima i strancima? Istina je, otok je naime bio izuzetno važna vojna strateška točka na moru za bivšu Jugoslaviju. Nakon Drugog svjetskog rata postala je velika pomorska baza Jugoslavenske vojske te se još danas na otoku mogu vidjeti mnogi ostaci koji svjedoče njegovoj povijesti. Danas je Vis jedan od najatraktivnijih otoka za miran ljetni odmor, a vole ga i jedriličari. Nudi brojne plaže i uvale, jedna od najpoznatijih je Stiniva koju svakako preporučamo. Ako te put ovo ljeto odvede na ovaj prekrasni otok nemoj zaboraviti skoknuti na susjedno Biševo gdje možeš vidjeti modru špilju, morsku špilju nevjerojatno plave boje.

MLJET

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni

Mljet je poznat kao jedan od najljepših i najzelenijih otoka u Dalmaciji. Otok te neće zadiviti samo svojim plažama, šarmantnim selima, izuzetnom prirodom i brojnim mogućnostima za ronjenje. Veći dio otoka je i Nacionalni park Mljet gdje ćeš pronaći i dva slana jezera, Veliko i Malo jezero, a usred Velikog jezera nalazi se i mali otok kojeg krasi benediktinski samostan iz 12. stoljeća. Unajmi bicikl i obiđi cijeli nacionalni park, a nemoj propustiti i posjetiti Odisejevu špilju.

BRIJUNI

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni

Legenda kaže da je Brijune stvorilo božanstvo prema slici raja i moramo priznati da uistinu i jesu rajski. 14 otoka koji od 1983. godine nose i naziv nacionalnog parka, poznati su kao Titova bivša rezidencija. Budući da na otocima nema automobila moći ćeš uživati u miru i svježem zraku, a istovremeno vidjeti brojne atrakcije koje otoci nude, od safari parka do antičkih ruševina. I ne brini, usprkos brojnim turistima koji idu ne Brijune sigurno ćeš pronaći plažu ili zaljev gdje možeš nesmetano uživati.

LASTOVO

otoci, Lastovo, Mljet , Šolta, Brijuni

Ako želiš pravu divljinu i odmak od svakodnevice Lastovo je pravi otok za tebe. Poznat po svojoj izoliranosti i netaknutoj prirodi, s kristalno čistim morem oduševit će svakoga tko traži odmor bez gomile turista. Lastovo nazivaju i otokom kristalnih zvijezda jer su ga astronomi proglasili najljepšim zvjezdanim nebom u čitavoj Europi zbog slabe zagađenosti svjetlom. Ovdje se nalazi i poznati svjetionik Struga u Skrivenoj luci do kojeg možeš doći pješice laganim usponom. Lastovsko otočje je i Park prirode te svakako preporučujemo obilazak otoka kajakom.