Svibanj koban za hercegovačke brakove

razvod - svađa
Prema podacima Zavoda, svibanj je "najkobniji" mjesec za hercegovačke brakove jer je u svibnju registrirano 20 razvoda, dok je u veljači zabilježen jedan, u ožujku sedam, u lipnju šest, a u ostalim mjesecima nisu zabilježeni razvodi.

Razvodi

U istom razdoblju 2013. godine statistike pokazuju da je na području HNŽ-a bilo ukupno 47 razvoda. Najveći broj razvoda za tu godinu zabilježen je također u mjesecu svibnju s brojkom 18. Razvoda nikako nije bilo u mjesecu lipnju i rujnu, dok su u siječnju i travnju registrirani po jedan razvod, u siječnju tri, u ožujku petnaest, a u kolovozu osam.
Sociolozi upozoravaju da su najčešći razlozi koji opterećuju funkcioniranje bračne zajednice nezaposlenost i siromaštvo, kao i sve češći trend da mladi koji nisu zreli za brak stupaju u ove odnose ne shvaćajući što oni, ustvari, nose sa sobom. Također, postoji još razloga poput razlike u pogledima na brak i bračne uloge, nedostatak ili gubitak emocija prema bračnom partneru, paralelne veze i nasilje prema bračnom partneru.

Povećan broj sklopljenih brakova

Da bračna zajednica dobiva na popularnosti, govori i podatak da je ove godine mnogo više sklopljenih brakova u HNŽ-u. Kada je u pitanju sklapanje brakova na području HNŽ-a, u prvih devet mjeseci ove godine registrirano ih je ukupno 857. Najviše sklopljenih brakova je zabilježeno u kolovozu. U tom mjesecu 156 parova sudbonosno je izreklo "da".
Prošle godine u istom tom razdoblju statistike pokazuju da je registrirano 809 brakova. U 2013. godini, kao i u ovoj, najveći broj brakova sklopljen je u kolovozu. U kolovozu prošle godine zabilježeno je 158 bračnih zajednica.
U tekućoj 2014. godini najmanje brakova sklopljeno je u veljači, a taj broj iznosi 37, dok ih je prošle godine zabilježeno 28 u mjesecu siječnju.

Dnevni list