Recept od 5 sastojka za punjenje baterija koji pali čak i ako ne idete na more

Recept od 5 sastojka za punjenje baterija koji pali čak i ako ne idete na more
Čak i ako ne planirate odlazak na more ili u planine, moguće je opustiti se, odmoriti i napuniti baterije za nove radne zadatke, piše Zadovoljna.hr.

Sindrom iscrpljenosti ili izgaranje na poslu (eng. burn-out sindrom) česta je pojava uoči sezone godišnjih odmora. Pojam obuhvaća specifično psihofizičko stanje uzrokovano preopterećenošću poslom i stresom koje se manifestira kroničnim umorom, nervozom, frustracijom, smanjenom koncentracijom i tolerancijom.

Gubimo volju za obavljanjem radnih zadataka i ne možemo dočekati slobodne dane. No čak i kada odemo na godišnji odmor, imamo problem s potpunim opuštanjem tijela i uma.

Teško se isključujemo iz poslovnih obaveza bez obzira jesmo li na moru, u planinama ili na nekoj drugoj lokaciji izvan mjesta stanovanja. Upravo zato potrebno je osvijestiti ovaj izazov i poraditi na njegovu rješenju.

1. Jedite hranu koja opušta

Ljeto je savršeno godišnje doba za punjenje baterija. Tržnice i trgovine obiluju svježim voćem i povrćem koji su bogati vitaminima, mineralima i drugim prijeko potrebnim nutrijentima za pravilan rad organizma.

Posebno se preporučuje mediteranski način prehrane koji uključuje pojačanu konzumaciju ribe, povrća, orašastih plodova i maslinova ulja. Riječ je o hrani koja obnavlja duh i tijelo te ga opušta. S druge strane, izbjegnite masnu i začinjenu hranu, kao i zašećerene napitke te alkoholna pića koja će opteretiti rad jetre i probave.

2. Krećite se

Iskoristite sunčano i toplo vrijeme za razgibavanje cijelog organizma. Prepustite se blagodatima lagane fizičke aktivnosti na otvorenom poput hodanja ili plivanja. Čak i ako ne idete na more, ohladiti se možete u gradskoj rijeci, jezeru ili na bazenu.
Saznajte 10 razloga zašto je plivanje najbolja rekreacija.

Imajte na umu da bilo koji oblik vježbanja smanjuje posljedice stresa, ali i potiče lučenje hormona sreće - endorfina. Također, ne izlažite se direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 17 sati.

3. Okružite se - tišinom

Ako živite u gradu, velike su šanse da ste zaboravili što znači opustiti se u potpunoj tišini. Buka koja dopire iz različitih smjerova - s gradskih prometnica, gradilišta ili pak televizijskog prijemnika - može imati negativan utjecaj na živčani sustav. Točnije, zbog buke tijelo će pojačano lučiti hormon kortizol koji će utjecati na san i zdravlje pojedinca.

Studije su pokazale da je za opuštanje i promjenu raspoloženja dovoljno već pet minuta tišine dnevno. Udaljite se od svih izvora buke, zaklopite oči i koncentrirajte se na disanje.

4. Naspavajte se

Želite li napuniti baterije, riješiti se stresa i biti opušteniji, važno je - naspavati se. Tijelu je prijeko potreban kontinuirani noćni odmor u trajanju od sedam do osam sati. To ćete lakše postići ako ste tijekom dana izmorili tijelo laganom fizičkim aktivnošću te jeli hranu preporučenu u točki 1. Ne zaboravite i da su kvalitetan madrac i jastuk ključni za dobar noćni odmor.

5. Isključite telefon (na nekoliko sati)

Danas je gotovo nemoguće biti bez telefona, ali poželjno je odvojiti nekoliko sati u danu kada ćemo isključiti svoje tehnološke spravice. Istraživanja su pokazala da provjeravamo e-mailove, poruke i notifikacije s društvenih mreža u prosjeku svakih šest minuta pa i ne čudi što se ne možemo opustiti.

Najbolje bi bilo za to odabrati vrijeme kada ste kod kuće, okruženi obitelji i prijateljima, i kada postoje realne šanse da nećete propustiti neki važni poziv. Umjesto gledanja u ekran, odaberite boravak na otvorenom u društvu ljudi koje volite.