Pušači i teške pijanice bi trebali platiti više za zdravstvenu zaštitu

pušenje, zabranjeno pušenje, pušenje, masovno pušenje, zabranjeno pušenje, Pušenje je porok, pušenje, zabranjeno pušenje, pušenje, zabranjeno pušenje, Njemačka, zabrana pušenja, Nizozemci, zdravstveni sustav , pušači

Nizozemske vlasti razmišljaju da za pušače u toj zemlji uvedu veće premije zdravstvenog osiguranja.

Većina Nizozemaca smatra kako ljudi koji puše trebaju plaćati veće naknade za zdravstveno osiguranje, objavila je u utorak Nacionalna agencija za statistiku Nizozemske (CBS).

Nizozemski zdravstveni sustav je zasnovan na principu solidarnosti: svi plaćaju istu premiju bez obzira na starosnu dob i zdravstveno stanje, a osiguravajuća društva moraju prihvatiti svaki zahtjev za osnovni paket zdravstvenog osiguranja.

Međutim, ukupno 58 posto nepušača u Nizozemskoj smatra da bi pušači trebali platiti više za zdravstvenu zaštitu.

Prema podacima CBS-a, zanimljivo je da čak 20 posto pušača smatra kako bi trebali platiti više.

Teške pijanice su također na meti javnosti, a 45 posto ispitanika smatra da bi i oni trebali plaćati veće zdravstvene premije.

Također, četvrtina anketiranih misli da bi se isto trebalo odnositi i na ljude koji ne vježbaju dovoljno ili imaju višak kilograma.

Prema neslužbenim podacima, u Nizozemskoj se nalazi oko 3,1 milijuna pušača od kojih 465.000 puši više od 20 cigareta dnevno.