OPREZ Mobitel vam može narušiti zdravlje i izazvati ozljede

Ne valja pretjerivati ni u čemu, pa ni u mobilnim telefonima. Evo kako sve negativno mogu utjecati na vaše zdravlje, ako se ne pazite dovoljno.

Telefonski lakat

Kada držite mobilni telefon uz uho, ili u krevetu u nezgodnom položaju, osjetit ćete bol i peckanje u podlaktici i malom prstu. Ovo je klinički poznato kao sindrom kubitalnog tunela i uzrokovan je trljanjem ramena o ulnarni nerv. To je jedan od glavnih živaca ruke, i nerv koji udarate kada se udarite u lakat, prenosi PC Press.

Ako je duže vrijeme lakat savijen, pritisak koji se vrši na ulnarni nerv, prekida mu dotok krvi.

Bol pri tipkanju poruka

Česti su i bolovi u palcu i zglobu koji su povezani sa upotrebom pametnih telefona. Često se to naziva 'text claw', a predstavlja ozljedu uslijed stalnog naprezanja - nastaje neprekidnim savijanjem i kratkim ponavljajućim pokretima palca prema ekranu, prenosi B92.

Držanje telefona objeručke je poželjno, jer dijeli opterećenje između ruku i smanjuje vjerovatnoću trajnih promjena. Ipak, nisu sve promjene u potpunosti loše. Jedna studija pokazala je da su korisnici pametnih telefona zbog duže upotrebe povećali osjetljivost, posebno palca.

Vrat i disanje

Dugotrajna upotreba pametnog telefona također mijenja položaj glave na vratu što duže osoba provodi vrijeme gledajući u ekran. To rezultira bolom u vratu i lošim držanjem tijela.

Ove promjene u položaju također utiču na lopaticu, koja mijenja položaj odmaranja i povećava opterećenje mišića koji su za nju vezani. To je posebno problematično, s obzirom na to da su mnogi od ovih mišića od suštinskog značaja za kretanje ruku.

Međutim, zabrinjavajuća je činjenica da istraživanja pokazuju kako ove posturalne promjene u načinu na koji sjedimo dok koristimo uređaje imaju štetne promjene po funkciju pluća, smanjujući njihov pik protoka izdisaja (količina zraka koju možete izbaciti u dahu), što ukazuje na to koliko su disajni putevi opstruirani.

Vremenom, ove promjene mogu smanjiti respiratornu funkciju tijela. Značajni pad funkcije pluća čak je primjećen kod djece, što ukazuje na raniji pristup pametnim telefonima i sve veću upotrebu pametnih telefona u ranom uzrastu.

Ovisnost

Naravno, postoje i mentalni i socijalni utjecaji prekomjerne upotrebe pametnih telefona, uključujući ovisnost od pametnih telefona, koja postaje sve češći problem u svijetu.

Korištenje pametnih telefona pokreće mnoge signalne puteve u mozgu povezane sa nagradom i čini da se osjećamo dobro, poput oslobađanja dopamina. To može dovesti do toga da se oslanjamo na svoje telefone i češće ih koristimo da bismo nastavili postizati ovaj nalet dopamina.

Simptomi ovisnosti od pametnih telefona uključuju poremećen san, probleme sa izvršavanjem zadataka, izolovanje od ljudi i prikrivanje upotrebe telefona. Prekomjerna, problematična upotreba također može prouzrokovati nomofobiju – strah od toga da ostanete bez mobilnog telefona. To rezultira anksioznošću kada ste bez telefona, znojenjem, uznemirenošću i drhtanjem.