Zašto perfekcionizam ponekad nije dobar za vaš osobni razvoj?

napredujem, rad na sebi, perfekcionizam, osjećaji, produktivnost
soeursmagazine

Kako je moguće da vas težnja savršenstvu može sputavati? Kako to da želja i napori za pozitivnim ishodom mogu dovesti do negativnih rezultata? Evo zašto perfekcionizam nije dobar za vaš rad.

Jeste li perfekcionist na poslu? Možda ne možete zadatak ostaviti nedovršenim ili ulažete dodatne sate kako biste osigurali da se svaki posao obavi na visokim standardima. Ako je to slučaj, to je sjajno. Očito imate jaku radnu etiku i to je nešto što poslodavci cijene. Ali ako niste oprezni, biti perfekcionist na poslu može naštetiti vašoj produktivnosti.

Napokon, ako se toliko vremena fokusirate na to da napravite nešto bolje, riskirate propustiti cijelu svrhu onoga što ste uopće započeli. Osim toga, ako ste u uredu često prekovremeno, zapostavit ćete svoj privatni život pomičući ravnotežu između posla i privatnog života na pogrešan način.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Što je perfekcionizam?

Perfekcionizam, kako ga definiraju psiholozi, osobina je ličnosti koju karakterizira težnja za besprijekornošću i postavljanje visokih standarda uspješnosti, popraćena kritičkim samoprocjenama i zabrinutostima u vezi s tuđim procjenama.

Prema Travisu Bradberryju, suosnivaču TalentSmart-a, „Ljudska bića su po svojoj prirodi pogrešiva. Kad vam je cilj savršenstvo, uvijek vam ostaje mučan osjećaj neuspjeha i na kraju potrošite svoje vrijeme na jadikovanje zbog onoga što niste uspjeli postići, umjesto da uživate u onome što ste uspjeli postići. “ 
Međutim, prepoznavanje da perfekcionizam može imati štetne nuspojave ne znači da morate odustati od svoje težnje za postignućem i uspjehom. Umjesto toga, morate shvatiti razliku između uspješne osobe i perfekcioniste. Obe ciljaju na izvrstan ishod. Međutim, perfekcionisti su zadubljeni u krajnje rezultate i zapravo ne uživaju u putu do tamo. Oni pate kad ne postignu savršenstvo i zbog toga često imaju negativan govor i mišljenje o sebi. Kao nuspojava, perfekcionist prestaje primjećivati ​​svoj utjecaj na druge i postaje sebičan u postizanju savršenog rezultata. S druge strane, uspješna osoba uživa u putu postignuća, zajedno sa zdravim nagonom za postizanjem i brigom za druge pogođene njenim ili njegovim postupcima.

Evo 10 potencijalnih negativnih utjecaja perfekcionizma na vaš rad:

  1. 1. Perfekcionizam većim dijelom doprinosi neuravnoteženoj dobrobiti uzrokujući da se brinete zbog sitnih pogrešaka i stvara nepotreban stres.
    2. Negativno utiče na odnose razdvajanjem individualnog napora od zajedničkog napora.
    3. On negativno utiče na ponašanje stvarajući obrambenost prema prijedlozima drugih.
    4. Vodi vas do neizbježnog gubljenja vremena težeći apsolutno savršenom rezultatu.
    5. Regresivno pozdravlja odlaganje, jer čekate pravi trenutak i uvjete za započinjanje projekta.
    6. Maksimalno se fokusirate na način razmišljanja sve ili ništa, ponekad paralizirajući bilo kakav napredak ili nikada ne izvršavajući zadatak.
    7. Polako koči osobni razvoj sprječavajući primjenu učenja.
    8. Sve više razvijate gnušanje prema sebi jačajući ograničeno uvjerenje da „niste dovoljno dobri“.
    9. Duboko ulijeva osjećaj „nesavršenosti“, prevodeći ga u „strah od neuspjeha“.
    10. Postajete pretjerano osuđujući i kritični prema drugima i gubite mogućnost delegiranja zadataka.
  2.  
  3.  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

  4. Na temelju tih negativnih utjecaja možete vidjeti da perfekcionizam sprječava odvažne akcije, zdrave odnose i uspješnu profesionalnu i ličnu evoluciju.
  5.  

Pa, što možete učiniti s tim?

Počnite sa samosviješću. Da biste to učinili:

  • - Prisjetite se svog najnovijeg primjera težnje za savršenstvom.
    - Prepoznajte jedan ili možda nekoliko negativnih utjecaja gore navedenih stavki za perfekcionizam.
    - Prihvatite da ste perfekcionist koji se oporavlja.

  • Što još možete učiniti da prevladate prokletstvo perfekcionizma?

Metaforički govoreći, perfekcionizam djeluje kao negativni pauk koji neprestano širi svoj teritorij na štetu vašeg vlastitog i zakrčuje vaš jedinstveni put paučinom. Morate očistiti tu mrežu da biste mogli osloboditi svoj optimizam i uživati ​​u većoj slobodi i uspjehu. Zakažite vrijeme za čišćenje ove paučine i kultivirajte novi način razmišljanja „biti-dovoljno-dobar“. Takav način razmišljanja odvest će vas do vrhunca izvrsnosti mnogo brže nego što ste ikada zamislili. 

Zaključak

Ironija u vezi s perfekcionizmom je u tome što ga nitko od nas ne prihvaća kao način koji škodi našoj karijeri, ali ako ga ne držimo pod kontrolom, na kraju hoće. Stoga ga počnite prepoznavati u svom ponašanju i eksperimentirajte kako biste pronašli načine koji vam najbolje odgovaraju kako biste ga primijenili samo u onim situacijama kada je to potrebno. Tako možete težiti savršenom radu za vas, a ne protiv vas.