ČITATELJ PITA, PSIHOLOGINJA ODGOVARA Kako biti ono što doista jeste?

psihologija, Kristina Omejic, društvo, mišljenje

UPIT ČITATELJICE

Pozdrav:) Možda će ovo pitanje zvučati glupo, ali zanima me kako da skupim hrabrosti i budem ono što jesam bez obzira na mišljenja drugih?

Kako se ne osjećat neugodno svaki put kad kažem mišljenje? Previše utječu drugi na mene i to me sve više guši.

KRISTININ ODGOVOR

Draga čitateljice, zahvaljujem na povjerenju. Predrasude i nametanje mišljenja česta je pojava u našem društvu. Drago mi je da si svjesna da jedino što možeš utjecati jeste promjena u tvojoj perspektivi.

Voljela bi da svako povlačenje ili svaku šutnju umjesto izgovorenih riječi bilježiš u bilješke ili rokovnik. Daj sebi vremena mjesec dana da prvo osvjestiš koliko puta u jednom mjesecu ne ispoštuješ sebe.

Ono čega također trebaš postati svjesna jeste tvoja vrijednost. Obično od manjka samopouzdanja dolazi puno novih problema koji na kraju bivaju povezani upravo s tim.

Nakon bilješki, kreni raditi na svome samopouzdanju, uz podršku ili sama svejedno je. Ono što je bitno jest da ćeš nakon toga imati svu tu hrabrost da budeš ono što jesi i to će ljudi prihvatiti.

U početku će možda biti iznenađeni ali ne daj da te to spriječi. Vjerujem da si osoba čije mišljenje vrijedi čuti. Na kraju krajeva svi mi zaslužujemo biti ono što jesmo ali također trebamo uvažiti i različitosti.

Sretno!

Ukoliko želiš nastaviti razgovor, slobodno se javi na Savjetovanje Klupko

Ne zaboravite da i vi možete anonimno postaviti pitanje psihologinji Kristinu putem upitnika u nastavku.