PLANIRANJE DANA Trikovi koji stvarno djeluju

organizacija, planiranje, dan, navike, rutina, benefit
careergirldaily.com

Budući da smo obećali ovaj mjesec posvetiti organizaciji, danas ćemo pisati o provjerenim trikovima za organizaciju dana.

Kao što smo pisali, dobro organiziran dan vodi u organiziran tjedan, tjedan u mjesec, mjesec u godinu i konačno, godina u život.

Zašto uopće planirati?

organizacija, planiranje, dan, navike, rutina, benefit

Ako ne planirate, ne možete znati u kojem smjeru idete, a nitko od nas ne želi svoj život prepustiti slučajnosti, zar ne?

Kada naučite planirati razvijate rutinu, a rutina doprinosi dugoročnom ispunjenju ciljeva. Kažu da je za razvijanje rutine potrebno oko 2 mjeseca, ali kada se usvoji postaje jednostavna, a pomaže nam u svakodnevici.

Planiranje nam omogućuje i ograničavanje odugovlačenja. Svi mi često bespotrebno odugovlačimo. Nama se lesto događa da primjerice odgađamo odlazak stomatologu ili dopuštamo da nam u kutu sobe stoji vrećica s odjećom koja treba prepravke kod krojačice. Prepoznali ste se u ovom zar ne? Vrijeme je da zajedno riješimo ove zaostatke. To će biti jednostavno uz trikove koji slijede.

Koraci za planiranje dana

  1. Utvrdite svoje obveze za taj dan
    Ujutro uz kavu obvezno pređite obveze koje imate za taj dan.
    2. Važno vs. hitno
    Iako na prvi pogled ova dva pojma izgledaju slično, ne treba ih poistovjećivati. Važno je ono što utječe na našu budućnost, ono o čemu sanjamo da postignemo. Pod hitno možemo svrstati rutinske stvari koje jednostavno moraju biti obavljene (primjerice neki poziv, posao s kratkim rokom...)
    3. Odabrati planer
    Odlučite jednom zauvijek jeste li više tip od aplikacija za organizaciju ili ipak volite imati fizički planer i držite se onog što ste odabrali.
    4. Fokus na rezultat
    Fokusirajte se na krajnji rezultat i cilj svoje akcije, a ne na proces jer vas to može samo demotivirati. 
    Primjer:
    - Završiti posljednjih 10 slajdova prezentacije
    umjesto
    - Raditi na prezentaciji
    5. Isplanirajte vrijeme za odmor
    Ako u vašem planeru vidite samo obveze, osjećat ćete se sputano. Umjesto toga, ostavite vrijeme za primjerice odmor uz novu Netflixovu seriju ili nekoliko stranica knjige
    6. Dajte si manje vremena
  2. Ako napišete da vam treba primjerice 10 h da obavite neki zadatak, doista će vam toliko i trebati. No, ako si date rok od primjerice 2 h nekim čudom ćete uspjeti. Vjerujte da je tako. Mi smo probali. :)
    7. Planirajte zadatke prema razini energije
    Ako znate da ujutro imate najviše energije, ostavite najzahtjevnije zadatke za jutro.
    8. Planirajte navečer
    O ovome smo već pisali, ali dobro je napomenuti da je najbolje planirati navečer jer imate dobar pregled nadolazećeg dana.
    Napravite si šalicu omiljenog čaja i zapišite zadatke.
    9. Isključite Wi-fi na mobitelu dok ne obavite zadatak
    Mobitel je danas najveća distrakcija. Jednostavno ugasite WiFi dok ne obavite određeni zadatak. Tijekom pauze ga opet uključite, odgovorite na poruke i nastavite s poslom. Vjerujte da će ovo jako utjecati na vašu produktivnost.
  3. organizacija, planiranje, dan, navike, rutina, benefit
  4.  

Nadamo se da su vam se svidjeli ovi savjeti. Na samom kraju želimo vam poručiti da budete strpljivi i da si date vremena i prostora za usvajanje novih navika. Ne budite strogi prema sebi jer usvajanje novih rutina je nešto najteže što možemo uraditi, ali donosi nam dugoročne benefite.