KOLUMNA Ovisi li naša sreća o drugima?

napredujem, psiholog, sreća, misao, život

Pitanje i misao na koju jako često nailazim u radu s klijentima... Pitanje koje mnogi koriste kao izgovor... Pitanje koje vam daje za pravo sljedeće rečenice: „ne može se tu ništa“ ili „tako je kako je“.

Ova tema posebno mi je draga jer smatram da ću potaknuti mnoge rasprave i promišljanja. Sreća je poprilično subjektivan pojam, složit ćete se sa mnom. Ono što meni predstavlja sreću nekome nije ni blizu toga i suprotno. Ono na što sam ja spremna za tu sreću netko smatra gubitkom vremena. Postavit ću vam pitanje i voljela bi čuti vaše odgovore.. 
Što je za tebe sreća?
 Definicija sreće kaže da je u pitanju stanje zasnovano na zadovoljstvu životnom situacijom, koje je u uskoj vezi sa osjećajem ispunjenosti i uživanja. Ipak, čak i ako je sreća zaista individualan fenomen, mnogi veliki umovi od davnina tragaju upravo za univerzalnim principima sreće i njenog postizanja. Primjerice, Aristotel čuveni filozof zaključuje da je sreća najveće, vrhunsko dobro u ljudskom životu, te da su svi ciljevi ka kojima čovjek u životu teži zapravo podređeni sreći i usmjereni upravo ka njenom postizanju.

Kada streme ka uspjehu i slavi, ka materijalnom bogatstvu, ili uživanjima bilo koje vrste, ljudi date ciljeve zapravo vide kao preduvjete za ostvarenje sretnog života. 
Ja ću svoje mišljenje o ovoj temi osnovano pisati iz ugla filozofije i složiti se da sreća jeste u malim stvarima. Ne rađamo se pod sretnom zvijezdom, sreća se ne može kupiti i na kraju krajeva sve ono što nas čini sretnima nema cijenu... doduše neka kavica uz savršeno društvo može se svrstati u plaćenu sreću ili neku kombinaciju. Sreća dolazi iznutra i zbog toga ne možemo kriviti druge ljude oko nas ukoliko smo nesretni. Prvi sastojak za sretan život opet je u vama i zove se samospoznaja. Kada upoznate sebe i shvatite tko ste i što želite od života, kada realno budete vidjeli svoj odraz u ogledalu, baš tada će započeti proces izgradnje jedne sretne osobe. 
U nastavku teksta pišem vam mini savjete koji slijede nakon samospoznaje i uz koje ćete s vremenom shvatiti da vaša sreća ovisi samo o vama.

1. Izražavajte zahvalnost
Osvijestite ono što u životu imate tako da vodite dnevnik zahvalnosti.
2.  Odbacite negativne misli
Izbjegavanje pretjeranog razmišljanja i uspoređivanja s drugima također je put do sreće.
3. Cijenite život i mala zadovoljstva
Uživajte u običnim stvarima.
4. Odredite svoje ciljeve
Pronađite koja je vaša svrha u životu.

Slobodno se javite Klupku ukoliko želite besplatan uvodni razgovor i savjete za samospoznaju. Također svi koji želite možete dobiti mini test samoprocjene u pdf formi koji će vam pomoći u samostalnom radu na sebi. 

Biti sretan je lako ukoliko to zaista želiš, a potrebna je čvrsta odluka i motivacija.