KOLUMNA Kako reći „NE“?

kolumna, Kristina Omejic, psiholog, psihologija, napredujem

Dobar dan dragi naši!
Mi smo danas posebno sretni jer ćemo vam predstaviti našu prvu kolumnisticu u Lifestyle rubrici. Naime, radi se o psihologinji Kristini Omejic koja stoji iza online savjetovanja zanimljivog naziva “Klupko”. Ona će pisati članke za našu rubriku “Napredujem” i tako će nam svima pomoći da doista budemo najbolja moguća verzija sebe. Kristinu smo odabrali jer dijeli našu viziju istinskog uživanja i slavljenja života svaki dan. Očekuju vas zanimljive teme, a članke ćemo objavljivati svakog ponedjeljka. Seriju članaka otvorit ćemo s temom koja nas uči postavljanju granica i sigurni smo da će se mnogi od vas pronaći u njoj.

Kristina je inače magistrica psihologije i trenutno u edukaciji za Geštalt psihoterapeuta. Osim volontiranja, edukacija i pripravničkog staža,  svoje iskustvo stekla je i kao voditeljica savjetovališta udruženja "Novi put" u radu s djecom i roditeljima.  Osim toga jedna je od osnivačica i prve agencije za dadilje u Mostaru o kojoj smo pisali ovdje. U slobodno vrijeme uživa u pripremi zdravih obroka, u putovanjima, druženjima s dragim ljudima, u izletima u prirodu… Jednostavno rečeno, uživa u životu i živi punim plućima, a tome će kroz svoje članke naučiti i nas.

Sada se udobno smjestite i uživajte u Kristininom prvom članak zanimljivog naziva "Kako reći NE?"

„Ne“ izgovoreno iz najdubljih uvjerenja bolje je i značajnije nego „Da“ izgovoreno iz želje da se udovolji, ili još gore da se izbjegne nevolja. – Mahatma Gandhi
Ne. Najmoćnija i najpotrebnija riječ u svakom jeziku danas je ujedno i najdestruktivnija i mnogima najteža da se izgovori. Ipak, kada je naučimo pravilno koristiti, ova riječ ima moć da naš život iz korijena promjeni na bolje.

Kada biste jedan dan odlučili pratiti situacije u kojima ste trebali reći „Ne“, a radi „mira u kući“ ste rekli „Da“, ostali biste zaprepašteni. Neka vam prvi zadatak bude baš to, osvijestite koliko ste zapravo „zaglibili“ u tome. Sigurna sam da se u svakodnevnim situacijama nađete u situaciji gdje pogriješite s ovom moćnom riječi.

Evo navest ću par primjera u kojima ćete se možda pronaći. Za doručkom vas kćer moli da joj kupite neku novu igračku. Odgovarate „Ne“ tako da postavite čvrste granice, međutim ona nastavlja moliti i objašnjavati kako to svi imaju u razredu. Dolazimo do problema kako da kažete „Ne“, a da se ne osjećate kao loš roditelj? 
Složit ćemo se da imamo ovakvih milijun primjera kroz jedan uobičajeni dan, s prijateljima, na poslu, s majkom, sestrom, bračnim partnerom i tako dalje. Isto tako ćete se složiti sa mnom kako dugoročno ovakvo ponašanje dovodi do osjećaja frustracije i ljutnje i na druge ljude, a posebno na sebe. Zašto biti ljut na sebe? Zašto osjećati frustraciju, kada imamo rješenje za ovaj problem?
Nastavite čitati jer vam donosim načine kako da se izvučete iz ove zamke. „Ne“ je najveći izazov današnjice, međutim naučiti izgovoriti pozitivno „Ne“ je rješenje za sve vaše probleme.

Prvi savjet:
Način na koji izgovarate „Ne“ jako je bitan. Kada govorimo iz mjesta ljutnje, napadanja, straha ili osjećaja krivice, tada naše „Ne“ zvuči negativno i izaziva konflikt. Kroz primjer ću vam objasniti o čemu se tu radi. Zamislite da vas mama zamoli da obavite nešto. Ono što vas ljuti jeste to što nikad ne zna na vrijeme najaviti kako biste izdvojili vrijeme za to, nego uvijek dođe s tim zahtjevom u pogrešnom trenutku. Ono što trebate uraditi u ovakvim trenucima jeste osvijestiti svoje osjećaje ljutnje i osjećaje krivice(jer ćete reći „Ne“). Nakon toga slijedi izgovaranje pozitivnog „Ne“ na sljedeći način: „Da mama, obaviti ću to u utorak, jer danas zaista nemam vremena, je li to ok?“ 

Drugi savjet:
Naučite zastati prije izgovaranja svakog „Da“ zbog kojeg ćete poslije požaliti. Dajem vam primjer i za to, jer kroz primjere najbolje učimo. Prijateljica vas zove na koktel i jako je uzbuđena. Vi ste cijeli dan radili, sutra imate još hrpu posla, ali zbog njene takve reakcije automatski odgovarate „Da“. Ovdje ću zastati i odmah objasniti kako ste trebali postupiti. Vaš odgovor je trebao glasiti: „Čekaj, stani, pusti me da razmislim, danas sam radila do kasno i sutra me isto čeka, nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti drugi dan kada budemo mogle obje opušteno uživati, ok ?“ Taj trenutak kada izgovorite „Čekaj“ vam daje dovoljno  vremena da prebrodite osjećaj krivnje i vratite se realnom osjećaju i odgovorite iskreno na poziv.

Treći savjet:
U ovom dijelu bit ću kratka jer je jasno i bez primjera. Postanite svjesni da niste loša osoba ako ne stižete obaviti sve što se od vas traži. Niste najbolja verzija sebe ako ste prisutni u svemu, a to vas čini iscrpljenim i umornim. Shvatite da ste najbolji svima, kada ste najbolji sebi, kada unutar sebe osjećate sklad i mir. I sjetite se da neće svijet propasti ako se ne pojavite na nekom druženju. Slušajte svoje tijelo i nađite vrijeme za sebe i to je prvi korak u radu na sebi.


Tema pozitivnog „Ne“ je opširna i sigurna sam da ćemo još pisati o tome. Do tada želim vam da uspijete vježbati ove savjete i pišite nam dojmove. Vjerujem da vašoj sreći neće biti kraja kada se ohrabrite izgovoriti prvo pozitivno „Ne“.