Kako upravljati vremenom i utvrditi prioritete

napredujem, organizacija, vrijeme, prioritet, život
soeursmagazine.com

Pravilno upravljanje vremenom i utvrđivanje prioriteta su ključ uspjeha.
Svi mi imamo 24 sata dnevno, no postoje strategije koje nas mogu održati produktivnim, uz koje možemo izbjeći pregorijevanje, te osigurati najvažnijim aspektima života najviše pažnje.

Postavite prioritete
Postavljanje prioriteta je prvi i najvažniji korak ka učenju boljeg upravljanja vremenom. Odličan je način i da izbjegnete bespotrebno trošenje vremena na stvari koje vam nisu važne, i zbog kojih ćete se kasnije kajati. Za većinu ljudi, porodica i prijatelji su vjerojatno na vrhu ljestvice. Karijera je također blizu vrha. Znati koji su vam najveći prioriteti pomoći će vam za dalje, kada dođe do odlučivanja kako podijeliti vrijeme.

Odredite što nije važno
Kada ste postavili prioritete u životu, odnosno stvari koje će dobiti najviše vaše pažnje, sada trebate identificirati stvari koje su prisutne u vašem životu, ali zapravo ne trebaju da budu. To su nevažne stvari. Nevažne stvari su stvari poput provođenja previše sati skrolajući društvenim mrežama.  Nevažne stvarno mogu biti rezultat i vaše nemogućnosti da kažete ne, jer time postajete zarobljenik stvari koje zapravo ne želite uraditi.
Identificirajte čak i koji ljudi u vašem životu trebaju biti prioriteti.

Postavite ciljeve
Kada ste postavili prioritete, trebate napraviti korak naprijed i odrediti ciljeve za te prioritete. Primjerice, provesti vrijeme s porodicom je prioritet za mnoge.  Ako vam je prioritet posjetiti brata koji živi u drugoj državi, štedite novac. Kada imate određen cilj u glavi, lako je poduzeti korake ka ostvarenju tog cilja.

Organizirajte se
Postavili ste prioritete, eliminirali nevažne stvari i postavili ciljeve. Odlično! Sljedeći korak je da se organizirate. Jer, kada ste odredili u kojem smjeru želite ići, i dalje vam preostaje da napravite plan i počnete ga provoditi. Identificirajte korake koji su potrebni da ostvarite to što želite kako bi došli do kraja puta i svakog postavljenog cilja.

Automatizirajte se kada je to moguće
Većinu aspekata života nije moguće automatizirati. Ne postoji ništa što može automatizirati vrijeme provedeno s prijateljima i porodicom, niti to želimo. Ne postoji gumb koji možemo kliknuti da bi kuća automatski postala čista prije nego dođemo s posla. Malo toga što radimo na poslu može biti automatizirano. No postoji mnogo stvari koje mogu biti automatizirane, posebno ako radite online.