Kako planirati kućni budžet u paru?

Novac, budžet, planiranje, štednja, brak, dugovi
soeursmagazine

Brojna istraživanja pokazuju da je novac jedan od najčešćih razloga svađe u braku. Te svađe često dovode i do razvoda što je toliko tužno jer se pravim planiranjem to zasigurno moglo izbjeći.

Najprije zajednički napravite popis svega što oboje želite jer je to jednostavan i fer način da podijelite novac.

Ono što je sigurno je sljedeće:

Želite zajedno kreirati ušteđevinu.

Želite zajedno biti bez dugova.

Želite jedno drugom povjeriti teško zarađeni novac kako biste izgradili snažniji, otvoreniji i iskreniji brak.

Ono što vam treba je budžet za parove. No, vjerovano se opirete samoj pomisli da odustanete od toga da imate tu povlasticu samostalnog dijela novca. Nedostajat će vam da imate novac koji pripada samo vama. Niste uzbuđeni oko toga što ćete morati pozvati suprugu da vam dopusti da kupite novu video igricu ili supruga da vam dopusti da kupite nove hlače koje tako dobro izgledaju na vama. Želite kupovati kad i što želite. A pomisao na gubitak takve slobode je obeshrabrujući.

No, tu su i dobre vijesti.

Kada kreirate budžet kao par, možete dijeliti novac, ali i dalje imati novac koji 100% pripada samo vama. Kako? Uz nekoliko jednostavnih koraka.

  1. 1. Neka vaš budžet bude zadužen za novac
  2.  

Novac, budžet, planiranje, štednja, brak, dugovi

Kako biste kao par uspješno kreirali budžet, oboje morate slijediti jedno vrlo jednostavno, ali jednako važno pravilo: morate se potpuno slagati oko budžeta koji kreirate. Ne možete pristati na manje od toga. Kada ste oboje u mogućnosti reći: “Ovo su ovomjesečni prihodi, a ovaj budžet nam pokazuje najbolji način na koji trošimo novac” tada ste uspješno kreirali budžet za parove. Sada kada ste oboje potpuno zadovoljni budžetom, neka on preuzme kontrolu nad novcem.

Zanima vas koliko možete potrošiti na namirnice ili koliko možete oboje potrošiti u omiljenom restoranu? Ili koliko možete potrošiti za Božić bez da upadnete u dugove? Nemojte pitati jedno drugo, nego se osvrnite na svoj budžet. Neka vam budžet kaže koliko najviše možete potrošiti po bilo kojem financijskom pitanju. Nemojte potrošiti više nego što vam budžet dozvoljava. Još jedna povlastica toga da dopustite budžetu da bude zadužen za novac je što ćete se prestati svađati oko novca sa svojim partnerom. Kreirali ste budžet zajedno, stoga ste financijski na istoj poziciji. Dok god se držite budžeta, vaš novac će biti odgovorno potrošen.

2. Uživajte u novcu nakon što ste dodali budžetske kategorije svom mjesečnom budžetu

Dijeljenje novca je obavezno nakon što ste kreirali budžet za parove, ali ako želite u tome biti uspješni morate imati i novac koji je samo vaš. Radi se o novcu koji možete potrošiti na što želite i kada to želite. Zaslužujete svoju financijsku nezavisnost. Oboje dajte sebi budžetski džeparac, odnosno kategoriju, a potom dajte kontrolu budžetu da upravlja vašim novcem. S džeparcem, novac se troši mnogo zabavnije.

3. Nemojte sami sebi dosađivati s printanom verzijom budžeta ili excel tablicama

Upisivanje svakog troška u vaš budžet može biti velika zbrka, a posebno kada koristite printanu verziju ili Excel tablicu. Zaboravite na to, jer vam oduzima vrijeme. Skinite aplikaciju za budžet i počnite na tome raditi brže neko ikad. S aplikacijom, upisivanje troškova je jednostavno. Dok vam blagajnica naplaćuje, izvadite svoj telefon, otvorite aplikaciju i čim se ukupna cijena pojavi na ekranu upišite trošak.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da već danas krenete s boljom organizacijom svojih financija. Sretno! :)