Gdje su djevice i kamo je nestala nevinost

Živimo u vremenu čija je kultura istodobno opsjednuta nevinošću i pornografijom. Ta činjenica stvara veliki pritisak: djevojčice su prisiljene birati između čednosti s jedne i promiskuiteta s druge strane - apstinencija naspram hiperseksualizacije.

Posljedice ovih potpuno oprečnih očekivanja u današnje vrijeme stavljaju ženu pred niz društvenih i religijskih osuda. Starosna granica djevojaka izloženih u medijima u vidu seksualnih objekata se drastično smanjila. Poruka je jasna: opsjednutost nevinošću povrjeđuje djevojke: izjednačavanje ženskog morala sa seksualnom neinformiranošću široko je rasprostranjeno.

Patrijarhalni koncept - nevinost kao netaknuti himen

Ono što nedostaje razumijevanju seksualnosti je balans u kojem se sve etape razvoja i stjecanja iskustva poštuju. Ako zagrebemo ispod površine mitova o nevinosti, otkrit ćemo da je nekad davno ideja o čistoći, časti i djevičanstvu bila mnogo drugačija od današnje. U matrijarhalnim zajednicama žene su bile moralne, izvan svojih tijela i seksualnog čina. Legende su ih svrstavale u tri uzvišena tipa: djevice/majke/starice ili sluškinje/žene/vještice.

Seksualnost tada nije bila poimana kao danas. Definicija nevinosti na osnovi netaknutog himena je patrijarhalni koncept, ograničeno i teorijsko shvaćanje. Metaforički i psihološki gledano, nevinost je autonomni dio ženske psihe, instinkt za sebe. Vestalske djevice, visoke svećenice u starom Rimu, bile su vezane tridesetogodišnjim zavjetima na čestitost, ali nisu bile ničije vlasništvo. Emancipirane od patrijarhalne društvene strukture, ove su žene bile poštovane zbog svoje uloge u religijskim ritualima i društvenoj zajednici. Rano kršćanstvo dodjeljivalo je ulogu svete seksualnosti s točke gledišta „božje nevjeste".

Nema više temelja na trojstvu - djevica/majka/starica

Pojam svete seksualnosti podrazumijeva da u svakoj ženi - njezinoj predstavi svetog trojstva sadržanog u ideji djevice/majke/starice ili sluškinje/žene/vještice - postoji ogromna strast, zadovoljstvo i nadmoć. Svaka žena može biti istovremeno čestita, promiskuitetna, majka i žedna krvi; skromna i senzualna, ona koja njeguje i nemilosrdna; djevica, bludnica, plodna i razborita; majka i ratnica.

Naše poimanje odbacuje ovakve dvojnosti, negira svetu seksualnost: seks je ili dobar ili loš. Opsesija djevičanskom čistoćom je pogrešno interpretirana, bez biološke osnove koja ovjekovječuje podijeljenost ženske vrste. Imati seks prerano? Bludnica. Čekati predugo? Nepristupačna. Želi biti seksi? Oblači se neprimjereno i umišljena je.

Rezultat je činjenica da su patrijarhalne religijske sile danas izvrnule ženski ljubavni arhetip koji je nekada bio temeljen na trojstvu djevica/majka/starica.

izvor: javno.hr