Ganga na tvrdoj granici

Manje se zna da je jedan od najzaslužnijih za to jedan Imoćanin, radijski voditelj Tomo Matković, koji je prije desetak godina, ohrabren podrškom etnomuzikologa Joška Ćalete, počeo skupljati zvučne snimke gange, štoviše, otvorio je i internetsku stranicu www.ganga.hr. U sklopu šireg projekta “gangawerk” nedavno je objavljen i nosač zvuka na kojemu je ganga utopljena u tehno-DJ ozvučje.

Tu osebujnu vokalnu tradicijsku vrstu uglavnom nitko nije poštovao, pa sam je pokušao sačuvati i od samih pjevača gange, koji su je lošim pjevanjem podcjenjivali i zanemarivali izvornost te sam prije dvije godine projekt gange prijavio Ministarstvu kulture, a danas je ona konačno institucionalizirana - kaže zadovoljno Matković.

No do toga da i UNESCO eventualno stavi gangu na svoj popis zaštićenih nematerijalnih dobara još je dug put, jer je ova institucija zatrpana prijedlozima nacionalnih baština. Otuda i postroženi kriteriji, a kad je ganga u pitanju, teško je povjerovati da će skoro doživjeti zadovoljštinu starogradske procesije Za križem ili hvarske čipke.

Naime, bilo bi poželjno da inicijativu iz Hrvatske prihvati i Ministarstvo kulture Bosne i Hercegovine, jer posebnost gange i jest u prožimanju kultura dviju država, makar se radi o jednom pjevanju, življu i prostoru - veli Matković. Imotska krajina, dio Zagore i vrgoračka regija, ali i cijela zapadna Hercegovina, područja su na kojima ovo pjevanje živi. No kako susjedi tek rade na svojim listama, ostaje otvoreno koliko ganga “konkurira” sevdahu, kojemu će u Sarajevu biti posvećeno puno više pozornosti.

slobodna dalmacija