FOTO  MOKRANI OŽIVJELI STARI OBIČAJ Humanitarna proslava Božića na Kolu

Mokro, običaji, božićno druženje, Široki Brijeg, ganga

Mještani Mokrog kod Širokog Brijega organizirali su tradicionalno božićno druženje na lokalitetu Kolo. Okupio se veliki broj mještana koji su se prisjetili starih običaja uz kuhano vino i domaće kolače, a zapjevala se ganga te se zaigrala trusa i taraban.

Druženje je privuklo i one mještane koji su došli u rodni kraj povodom blagdana.

“U mirnom i veselom ozračju naših obitelji dočekali smo i proslavili Božić, a onda nakon božićnog objeda, kao naši stari nekada, u poslijepodnevnim satima izašli smo na Kolo i jedni drugima čestitali Božić i tako nastavili proslavljati naš najradosniji blagdan”, izjavio je Ivan Kraljević, predsjednik MZ Mokro koji je s prijateljima inicirao oživljavanje i povratak proslave Božića na Kolu.

Kolo je lokalitet u naselju Draga u Mokrom koje je dobilo naziv upravo po ovoj zajedničkoj proslavi naših starih uz kolo, gangu i veselje. Za portal Hercegovina.info organizatori su pojasnili kako su željeli oživjeti taj lijepi običaj.

“Bilo je to jedno lijepo božićno druženje u kojem je svaki mještanin dao svoj doprinos. Pokazali smo kako je Božić doista blagdan zajedništva i veselja.”

Kako bi druženje prošlo u božićnom ozračju ova pučka veselica imala je i humanitarni karakter. U posebnu kutiju prikupljen je novac za najugroženije članove naše zajednice. “Dijelom istoga podmirit ćemo neke osnovne troškove, a ostatak donirati onima koji su u potrebi, konkretnije Domu za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „Marija - Naša nada“ u Širokom Brijegu”, rekao je Kraljević.

Maja Ljubić, Hercegovina.info