Biciklom do zdravlja

Mostarci pješačenjem i biciklom do zdravlja
...sjedeći na malom sicu, naginjući se naprijed i agresivno pedalirajući.

Postoji toliko mnogo zdravstvenih prednosti kod biciklizma, međutim vožnja bicikla je vrlo intenzivna tjelesna aktivnost: može zadati puno stresa na glavne dijelove tijela i sustave kao što su respiratorni sustav, lokomotorni sustav pa čak i na kožu. Uvijek moramo biti svjesni i poduzeti preventivne mjere za zdravlje kada je u pitanju biciklizam, dakle važno je da aktivnost bude učestala, i da nikada ne radimo veliku pauzu, nego da vožnja postane dio naše svakodnevnice.
Bez obzira na kojoj je razini Vaša tjelesna aktivnost

biciklizam se lako može uklopiti u Vaš raspored kako bi poboljšali ukupnu kondiciju i kvalitetu života. Ako trenutno nemate vremena za vježbanje, nije loše koncentrirati se na jednostavno stvaranje kondicije. To će biti vrijeme za poboljšanje Vaše razine tjelesne aktivnosti a usput ne zaboravite uživati u krajoliku dok pedalirate!
Kako bi poboljšali Vaš kardiovaskularni sustav

razmislite o biciklizmu i to najmanje 30 minuta, tri puta tjedno. Nakon nekoliko tjedana trebali bi se početi osjećati jače i 30 min ćete pretvoriti u 45 ili čak 60 min po vožnji ili ćete čak početi voziti 4-5 puta tjedno. Ako povećavate količinu vježbanja postupno, izbjeći ćete ozljede i pretjeranu nelagodu. Konzultirajte se sa terapeutom kod planiranja aktivnosti.
Biciklizam nudi nešto za svakoga

zapamtite, ne morate pedalirati bezbroj bolnih kilometara kako bi uživali u blagodatima biciklizma. Jednostavno koristite bicikl u dolasku na posao ili u školu nekoliko puta tjedno i poboljšati ćete kvalitetu Vašeg života. Mnogi gradovi nude biciklističke staze koje Vam omogućuju da uživate u znamenitostima i krajoliku vozeći sporijim tempom - i tada jačate Vaše mišiće i poboljšavate kondiciju. Tko bi pomislio da je to toliko lako?
Ako ste u potrazi za većim avanturama

razmislite o brdskom biciklizmu kao načinu planinarenja. Ako ste odvažniji, možete pokušati uživati u spuštanju kroz brdske staze i šljunak, zaobilazeći prepreke!
Nekoliko savjeta za početak

-Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili terapeutom prije aktivnosti
-Uvijek je najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom prije nego što počnete vožnju biciklom, a pogotovo kada bi željeli promijeniti vaše biciklističke navike (tj., povećati stopu fizičke aktivnosti).
-Zagrijte svoje tijelo, to je uvijek dobra praksa, dobro se i temeljito istegnuti i zagrijati prije i poslije svake vožnje biciklom. Ovo je vrlo korisno u sprječavanju ozljeda.
-Vodite brigu o Vašem srcu, čak i ako ste iskusan biciklist, dobro je započeti vožnju sa manjim opterećenjem u nižoj brzini. Kako ćete poboljšavati Vaše biciklističke vještine, možete odabrati više izazovan teren i povećati brzinu.
-Promijenite poziciju hvata na upravljaču, probajte češće mijenjati poziciju hvata ruku na upravljaču kako bi se spriječila bol ili ukočenost u Vašim rukama.
-Mijenjajte položaj sjedenja, duge vožnje znaju biti prilično zahtjevne na malom sicu. To može uzrokovati bol, a u rijetkim slučajevima povećati rizik od impotencije. Kupnja udobnog sica, dobra je investicija, i često mijenjanje položaja, te podizanje na noge, olakšat će vožnju i učiniti je udobnijom.
-Povremene pauze, dobro bi bilo svakih 30 minuta sići sa bicikla i malo šetati, gurajući ga pored sebe tako da se zglobovi odmore od opterećenja vožnje.
-Budite nježni s Vašim zglobovima, biciklizam je relativno "ljubazan" prema zglobovima, ali je još uvijek zahtjevan za njih. Budite nježni, pogotovo sa svojim koljenima. Zaustavite vožnju kada i ukoliko osjetite bol. Moguće je da je Vaše sjedalo prenisko, pa ga pokušajte podići.
-Ohladite nakon vožnje, kada se zaustavite obavezno se dobro istegnite, pogotovo mišiće nogu i budite sigurni da ste unjeli popriličnu količinu tekućine za vrijeme aktivnosti .

Nakon ovih savijeta, možete se primiti posla i uživati u vožnji!

reha.hr