TRIBINA REPUBLIKANACA "Vratit ćemo dostojanstvo i nadu hrvatskom čovjeku Središnje Bosne"

HRS,Vitez,Hrvatska republikanska stranka,opći izbori 2022

Na jučer održanoj tribini u Vitezu čelnici i članovi Hrvatske republikanske stranke poručili su da neće dopustiti da se u miru događa ono što u ratu nisu dopustili, a to je progon Hrvata iz Središnje Bosne. Obećavaju vratit hrvatskom čovjeku dostojanstvo, nadu i ponos, te se izboriti za ravnopravnost hrvatskog naroda. 

"Kako se boriti protiv trenda odlazaka mladih? Orijentiranjem tržišta prema visokoprofitabilnim, okolišno i energetski odgovornim industrijama, kakav je primjerice IT sektor. Prekvalificirati i educirati mlade prema toj grani, kako bi se izgradila konkurentnost i stvarale nove tržišne vrijednosti. Način kako se to radi prezentirao je na tribini Miroslav Stipović, neovisni stručnjak iz IT oblasti koji je, citirajući primjere iz Europe i Svijeta, sugerirao kako se sve to može implementirati u okolnosti BiH", kazali su na početku tribine.

Mario Šipić poduzetnik iz Uskoplja, nositelj liste HRS-a za Parlament Federacije, prezentirao je niz prijedloga fiskalnih rasterećenja s kojima bi se ne samo olakšao posao poslodavcima, nego i povećala kupovna moć ljudi. Govorio je o poteškoćama s kojima se susreću investitori u BiH kada vide neuređenost sustava, korupciju, nepotizam i sl. Investitor želi da mu je investicija sigurna, da mu je kapital osiguran, u neuređenom društvu u kojem vlada korupcija, to je nemoguće. Šipić je, također, govorio i o problemima regionalne deponije i proširenja rudnika Gračanica, preko kojeg se želi prisilno iseliti preko 80 hrvatskih obitelji. HRS to neće dopustiti, iako vladajuća SDA-HDZ koalicija inzistira na tome.

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a i Slaven Bevanda zamjenik predsjednika su prezentirali HRS-ov prijedlog Ustavnih reformi i administrativno-teritorijalnog preustroja BiH. BiH sa 5 razina vlasti, stopom od 78% proračunskog utroška sredstava koji idu u javnu administraciju je jednostavno neodrživa. Po provjerenim modelima ustrojstva Belgije, uređenja lokalne samouprave Italije, slovačke, Mađarske, Češke i dr. HRS je sačinio svoj prijedlog Ustavne reforme koji je i dandanas jedini koji je javno objavljen.

Goran Bilandžija, nositelj liste HRS-a za Skupštinu SBŽ prezentirao je program HRS-a za SBŽ. Primarni cilj je borba protiv korupcije. Korupcija se nalazi na svakom koraku u SBŽ, a ponajbolji primjer je izvlačenje-krađa  vašeg-proračunskog novca bez ikakve reakcije Tužiteljstva ŽSB,  brza cesta koja se već 12. godinu svečano najavljuje itd. Aktualna vlast u županiji pokazuje kako nema nikakvu viziju niti cilj. Dapače, svojom lošom politikom mlade, našu djecu, pa i cijele obitelji tjera u inozemstvo. Vrijeme je da se tome stane u kraj!