VLASTITI BIZNIS ODMAH POSLIJE STUDIJA: Upoznajte vlasnicu brenda "Tegla"

uživam, Tegla, intervju, lješnjak, namaz , martina đorđevska

Mostarsko sunce, u zraku miris proljeća pomiješan s mirisom dobrog espressa, a sve to u bašti omiljenog kafića...

Tako kreće naš intervju s Martinom Đorđevskom, vlasnicom najboljih namaza od lješnjaka koje smo do sada imali priliku probati. Namazi se kriju iza simboličnog naziva “Tegla”. Tog sunčanog dana, Martina nas je dočekala s entuzijastičnim osmijehom i krenula je svoju priču.
Željeli smo da ovaj intervju bude spontan i da se doista osjete emocije djevojke koja je u svoj brand utkala svu svoju kreativnost, želju za uspjehom i ono najvažnije, želju da doista pomogne sredini u kojoj živi. Uživajte u razgovoru koji slijedi.

uživam, Tegla, intervju, lješnjak, namaz , martina đorđevska

Martina, otkrij nam malo više o sebi.

Završila sam studij prehrambene tehnologije i biotehnologije u Makedoniji. Vratila sam se u Mostar u 12. mjesecu prošle godine. Kratko sam vrijeme radila praksu, ali shvatila sam da je nemoguće u isto vrijeme posvetiti se praksi i samostalnom projektu. Jedno vrijeme sam radila i po osamnaest sati dnevno. Shvatila sam da praksa ne nudi ono što istinski želim. Čak i tijekom srednje škole znala sam da želim nešto svoje. Nekoliko mjeseci sam radila na receptima i na kraju pokrenula cijelu priču o namazima od lješnjaka. 


Što te motiviralo na povratak iz Makedonije u Mostar? 

Iskreno, planirala sam otići vani poslije studija. Mostar mi je trebao biti samo čekaonica za dalje. Ipak, ovo vrijeme pandemije me malo usporilo. Shvatila sam da sve i da odem vani, nekoliko godina bih radila nešto što ne volim i znala sam da ne mogu čekati.Dovoljno sam čekala i do sada jer sam već u srednjoj školi imala kreativne ideje koje su sputavane strogim obrazovnim sustavom.
Pokrenula sam sve ovo čisto s nekim ciljem da radim nešto dok sam u ovoj “čekaonici”. Očekivala sam da će to biti sve neka mala priča, ali iznenadilo me kako se sve krenulo razvijati i sada sam otvorena prema svim opcijama. Ja posljednjih godina funkcioniram u nekom svom svijetu i kreirala sam svoj "bublle" i isključila sam sve negativno oko sebe.

Kako si došla na ideju?

U Makedoniji sam prvi put probala namaz od lješnjaka. Općenito su jako popularni različiti namazi od orašastih proizvoda. Tako sam ih počela praviti za sebe i palo mi je na pamet kako nešto slično ne postoji kod nas. Nije bilo jednostavno pronaći savršene recepte. Provodila sam i senzorne analize. Dakle osobe su isprobavale različite okuse, mirise, teksture zabilježavali su koje su im opcije najbolje i prema tome sam kreirala recepte.

uživam, Tegla, intervju, lješnjak, namaz , martina đorđevska

Je li naporno voditi vlastiti biznis?

Ima dosta rada. Pokušavam se sada organizirati po danima. Jedan dan pečem lješnjake, jedan dan gulim, jedan blendam i tako dalje. Ja planiram svakako širiti posao i već razmišljam o aparatima koji će ubrzati procese i sve bi trebalo s njima biti lakše. Ja se sada susrećem s marketingom na društvenim mrežama, s financijama, izradom poslovnih planova.... Dizajn i fotografije su mi radile prijateljice, a pomažu mi oko dostave i slično obitelj i dečko. Ima puno toga s čim se susrećem, ali iskreno uživam u cijelom procesu.

Gdje nabavljaš sirovine za svoj proizvod?

Lješnjake nabavljam isključivo u BiH i dugoročno želim raditi samo s manjim, obiteljskim uzgajivačima jer mislim da u BiH postoji toliko poljoprivrednika koji doslovno nemaju gdje plasirati svoje proizvode. U razgovoru s poljoprivrednikom od kojeg sam otkupila lješnjake shvatila sam koliko je važno povezati se s ljudima poput njega i pomoći im da plasiraju svoje plodove jer mnogi čak razmišljaju o potpunom odustajanju od poljoprivrede. To je toliko tužno za naše društvo. Svima nam treba malo motivacije, inspiracije, da ti netko kaže "Ti to stvarno možeš!".

uživam, Tegla, intervju, lješnjak, namaz , martina đorđevska
Često čujemo koliko je važno unositi orašaste plodove. Kolika je nutritivna vrijednost namaza od lješnjaka?

Namaz ima velike količine magnezija i fosfora. Također ima puno vitamina i minerala, proteina. Pogodan je za vegane i vegetarijance. Bogat je vlaknima što povoljno utječe na probavu. 

Kako ti najviše voliš jesti namaze?


Iskreno najviše ih jedem "na kašiku" haha.
Odlično ih je kombinirati uz zobenu kašu, palačinke, energetske bombice.... Energetske bombice se naprave od nekoliko sastojaka, a mogu biti savršen snack tijekom dana.

uživam, Tegla, intervju, lješnjak, namaz , martina đorđevska
Kako zamišljaš sebe u biznisu i svoje idealno poduzeće?

Cijenila bih ljude, uvažavala ih, voljela bih imati česte sastanke sa svojim zaposlenicima i uvijek bih voljela znati što iskreno misle o svemu. Moja savršena firma bi bila i društveno odgovorna, te bi zapošljavala i osobe s posebnim potrebama. Voljela bih surađivati s udrugama. Želim educirati ljude o prehrani, a težim i suradnji s nutricionistima.

uživam, Tegla, intervju, lješnjak, namaz , martina đorđevska

Možeš li nam ekskluzivno otkriti ima li neki novi proizvod koji planiraš plasirati,?

Trenutno radim na razvoju namaza s lješnjakom i kakaom, ali za dijabetičare. Bit će u potpunosti prilagođen njihovim potrebama.

Mi smo uživali u razgovoru s Martinom, a sigurni smo da ćete vi uživati u ovim namazima koji se prave s toliko utkane duše i emocija da ih gotovo možemo opipati. Nadamo se da će ova mostarska priča uskoro i prijeći granice jer svi zaslužuju probati "Teglu".

Kako bismo zaokružili cijelu priču o domaćem namazu od lješnjaka, pitali smo mišljenje o njegovim nutritivnim vrijednostima i poznatu, mostarsku nutricionisticu Nevenu Pandžu, a njezin odgovor pročitajte u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Orašasti plodovi ili orašidi odličan su izvor nezasićenih masnih kiselina (od čega i omega-3 m.k.) i zbog toga se često povezuju sa zdravljem kardiovaskularnog i živčanog sustava. Imaju antioksidativno djelovanje, a pridonose i reguliranju tlaka, smanjenju kolesterola, poboljšanju probave, smanjenju oscilacija glukoze u krvi... Uz nezasićene masne kiseline, sadrže i biljne proteine, vitamine topljive u mastima (vitamin E) i vitamine B skupine, magnezij, kalcij, cink, krom, vlakna... 

Skupini orašida pripadaju: bademi, lješnjaci, orasi, pistacio, pinjoli, brazilski i indijski oraščići te pekan i makadamija orasi. Zanimljivo je da orašidima zbog svog sastava u govoru i praksi pripajamo i kikiriki iako on zapravo pripada obitelji leguminoza.

Orašidi zbog sastava masnoća imaju visoku energetsku vrijednost na 100 g namirnice. Zbog toga su preporučeni unosi za manje plodove do 30 g dnevno ili 1 zatvorena šaka. Za veće plodove poput brazilskog oraha, preporučena porcija je 3 kom /dan, a radi sadržaja selena ne treba pretjerivati s unosom. Ako radimo mljevene plodove ili namaz od orašida, 1 velika žlica sadrži oko 15 g. Bez obzira da li radite na smanjenju, održavanju ili povećanju tjelesne mase, orašasti plodovi mogu i trebaju biti dio vaše prehrane, potrebno je samo odrediti količinu prema vašim potrebama."

Martinina priča nam je uljepšala i dan i tjedan i mjesec. Nadamo se da je i vas inspirirala da pogledate svijet oko sebe neki drugim očima i da shvatite da doista sami kreiramo svoj život bez obzira kakve okolnosti oko nas bile. Sigurni smo da u našem okruženja ima još mnogo pozitivnih priča koje jedva čekamo otkriti i  podijeliti s vama.

Sve novosti o ovim namazima pratite putem njihove Facebook stranice i Instagram profila.