Velika najezda zmija prijeti stanovništvu Hercegovine

Od straha nisu izuzeti ni stanovnici HNŽ-a, odnosno Mostarci, gdje je također zabilježena veća pojava ovih opasnih gmizavaca. Osim opreza, ono čega ne smije nedostajati jest serum protiv zmijskog otrova.

Dovoljno zaliha


Kako su iz Dnevnog lista doznali iz Odjela za odnose s javnošću KB-a Mostar, Klinika za infektivne bolesti raspolaže sasvim dovoljnim količinama seruma protiv ugriza.
- Iako je ove godine pojačana najezda zmija, zasad nismo imali povećan broj intervencija zbog ugriza zmija. U svakom slučaju, ukoliko do toga dođe, naša bolnica ima sasvim dovoljno zaliha ovog seruma, tako da nema bojazni da bi pacijent mogao ostati bez adekvatne pomoći, rekao je Vedran Puljić iz Odjela za odnose s javnošću mostarske bolnice.

Slično stanje je i u RCM-u  "Dr. Safet Mujić". Kako je za Dnevni list rekao dr. Nermin Avdić, u toj ustanovi raspolažu s dovoljnom količinom seruma i to dobrog datuma te su u svakom trenutku spremni pacijentima pružiti nužnu medicinsku pomoć u slučaju zmijskog ugriza.

Mjere opreza

Ove godine je znatno više zmija nego prethodne zbog specifičnih vremenskih uvjeta, odnosno zbog naglih izmjena obilne kiše i jakog sunca. To su za Dnevni list potvrdili i stariji stanovnici Mostara koji ne pamte ovoliku pojavu ovih gmizavaca. Činjenica je da zmije poslije zimskog sna imaju mnogo jači otrov jer se tijekom zime on koncentrira te su ugrizi mnogo opasniji nego kasnije. Serum protiv zmijskog otrova je ključno sredstvo koje se daje pacijentima prilikom ugriza radi njegove zaštite. Liječnici savjetuju kako je potrebno izbjegavati sve one situacije u kojima možete doći u područje gdje ima zmija. Prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i dublje cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza, treba paziti kuda se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti. U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je pokušati ju zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog otjecanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

Zabilježena dva ugriza zmije u ovoj godini


Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, u ovoj godini su zabilježena dva ugriza zmije, jedan slučaj iz Mostara, a drugi iz Jablanice. Pacijentima je na vrijeme ukazana liječnička pomoć u KB-u Mostar i RCM-u "Dr. Safet Mujić" te su se uspješno oporavili. Iz Zavoda su nam također potvrdili da Mostar raspolaže dovoljnom količinom seruma.