FOTO/VIDEO  Anamarija Filipović i pjesma „Stine“ pobjednice su Prvoga glasa Duvna!

prvi glas duvna, pjevači
... na kojoj je o pobjedniku odlučivao stručni žiri u čijem sastavu su bili: Tiho Orlić, Marijan Župić Vukas, Željko Bebek, operni pjevač iprof. Ferdinand Zovko i Zrinka Lukač.

Šesti član žirija, Ivan Mikulić, unatoč najavi, nije uspio doći. Kako smo doznali od organizatora njegovo vozilo se pokvarilo na putu za Tomislavgrad.

Među 19 izvođača nastupila je i Anamarija Filipović (podrijetlom Duvanjka) koja je za ovu prigodu stigla iz Zagreba kao i Ivan Malić, (inače atletičar) poznatiji pod nadimkom Tigar iz Kongore.

- Presretna sam! Želja mi se ispunila, nastupila sam na Prvome glasu Duvna! Odlučila sam se za pjesmu „Stine" Olivera Dragojevića u obradi Doris Dragović zato što mi se ta pjesma jako sviđa i htjela sam nešto novo budući da obično pjevam pjesme Zorice Kondže. Moja zadnja pjesma „Izdala me moja prijateljica" odlično je primljena kod publike, a trenutno radim na trećoj pjesmi „Kako ću bez tebe ja" i ona bi uskoro trebala izaći. Zadnji festival na kojem sam nastupila bio je festival u Dugom Selu gdje sam osvojila prvo mjesto za izvedbu pjesme „Tuga dolazi kasnije". Nakon ovoga, slijedi natjecanje u Sv. Jani kod Jastrebarskoga, doznajemo u kraćem razgovoru s Anamarijom koja je inače nastupila na više od deset festivala.

Nagradu je pobjednici prve večeri uručio je prof. Ferdinand Zovko.

- Ovo su svi lijepi i zdravi glasovi. Da sam znao da će ovoliko publike doći, sigurno bih otpjevao jednu svoju ariju, kazao kazao je prof. Zovko.

Kino dvorana je večeras uistinu bila pretijesna za sve one koji su željeli poslušati mlade pjevače, ali i čuti profesionalce. Naime, Bebek, Orlić i Vukas večeras su i zapjevali, na oduševljenje nazočne publike. Oni koji ih nisu mogli čuti, mogli su to učiniti slušajući ih u izravnome prijenosu na valovima Radija Tomislavgrad.

Već par godina, nakon što je obnovljen spomenuti festival, redoviti gost "Prvog glasa Duvna" je Željko Bebek koji nam je otkrio i svoje planove za ovu godinu.

- Pozitivna je stvar da se s muzikom nešto dešava, grad kad ima tako dugu tradiciju s ovim festivalom i treba ga nastaviti. Ako ništa što ovo će biti jedan od ljepših dana kroz godinu, a tko zna, možda se netko od ovih mladih ljudi nastavi i profesionalno baviti glazbom. Biti član žirija je lijepa dužnosti i na ovaj način mi grad ukazuje i čast.

Stalno nešto radim. Prošle godine sam snimo krasan CD-e. Ove godine spremam dvije velike turneje u SAD-u i Kanadi i jednu u Australiji. U Hrvatskoj i u BiH namjeravam uraditi tridesetak velikih koncerata, a najvažnija stvar koju ove godine radim je jadan moj eksperiment za koji unaprijed znam da će uspjeti. Spremam jedna veliki koncert s velikim tamburaškim orkestrom centra za tradicijsku kulturu iz Varaždina i 15. ožujka održat ćemo koncert u HNK-u Varažidnu. Koncert će biti snimljen u audio i video verziji tako da će publika to moći vidjeti, a nakon nekoliko proba koje su iza nas uvjeren sam da će u tome koncertu i uživati.

U Tomislavgradu često nastupa i Vukas.

- Drago mi je da su me prijatelji pozvali da budem dio ovoga projekta, unatoč tomu što ovdje često sviram. Čast je biti ovdje i čuti ove pjevače amatere, a tko zna možda netko od njih ode i u profesionalne glazbene vode, napominje i Vuksas koji s bendom trenutno priprema prvi album s grupom Gabrijel. Snimili smo i pjesmu s Matom Bulićem, ona je što bi se reklo u „pogonu", a uskoro će ako Bog da i spot, dodaje Vukas.

Očekivano, odličan nastup imao je i iskusni voditeljiski par Ilija i Marija, koji su program počeli pjesmom „Hajde da ludujemo ove noći".

Organizatori su zadovoljni i zajedno s pjevačima nestrpljivo očekuju sutrašnju večer kada će se doznati miljenik ili miljenica publike. U revijalnom programu nastupit će i zanimljivi pjevači, a o tome ćemo izvijestiti sutra. Podsjećamo, pokrovitelj festivala je tomislavgradska općina, a organizatori natjecanja su KIC i duvanjska glazbena skupina Afrodita.

Čestitamo pobjednici i svim sudionicima ovoga festivala, ali i organizatorima koji su se potrudili da se nastavi tradicija održavanja našega glazbenog festivala!

Zora Stanić i Mahira Isak/TC