FOTO  60. IZDANJE Nagrade vrlo dobrima na festivalu otišle u Bosnu i Hrvatsku, a najbolji su iz ipak iz Mostara

60. prvi glas Bijelog Polja
Organizacijski odbor festivala

U Kulturnom centru u Potocima kod Mostara održano je 60. izdanje međunarodnog festivala pjevača amatera 'Prvi glas Bijelog Polja'.

Na ovogodišnjem natjecanju nastupili su izvođači iz BiH, Srbije i Hrvatske, ukupno njih 21. Međutim zbog bolesti njih četvero je odustalo od finalnog nastupa.

Od 18 natjecatelja koji su izašli pred publiku, dio njih je pjevao zabavnu, a drugi dio narodnu glazbu. Svi su pjevali po jednu pjesmu kojom su se predstavili publici koja je na kraju birala najboljeg.

Osim po izboru publike, žiri je također imao dosta posla i vrlo težak zadatak oko izbora prva tri mjesta u obje kategorije (zabavna i narodna).

U revijalnom dijelu programa nastupio je mladi Adi Mrgan, te interpretatorka sevdalniki i pjevačica narodne glazbe Hasiba Agić.

Nakon revijalnog dijela, uslijedilo je proglašenje najboljih od strane stručnog žirija, ali i proglašenje najboljeg izvođača po glasovima publike.

U kategoriji zabavne glazbe treće mjesto osvojila je Laura Šeremet (Zagreb), drugo mjesto Mithat Keskin (Jablanica), prvo mjesto Bekir Mečkić (Sarajevo). U kategoriji narodne glazbe i sevdalinke treće mjesto osvojio je Aladin Pehić (Maglaj), drugoplasirana je Sena Habibija (Mostar), a prvo mjesto osvojio je Hamza Šantić (Mostar).

Priznanje 'Dr. Đani Salković' za najboljeg interpretatora zabavnih pjesama dobio je Lovro Sorić (Mali Lošinj). Priznanje 'Dr. Himzo Polovina' za najbolju interpretaciju narodnih pjesama i sevdalinke dobio je Faris Mahinić (Mostar). Mahinić je također proglašen najboljim i po glasovima publike. Sve izvođače na pozornici je pratio orkestar. Također, žiri je radio u sastavu Salem Sihirlić (predsjednik), Hajdar Arifagić, Ibrica Puce i Mirko Golemac.

"Ovogodišnji jubilarni Međunarodni festival pjevača amatera '60 Prvi glas Bijelog Polja - Mostar 2022' dokazao je svu kvakitetu, raskoš i ljubav prema ovako renomiranom regionalnom, a sad i internacionalnom festivalu u sferi organizacije, masovnosti, kompletnom programskom ugođaju. Veliko hvala svim sudionicima i natjecateljima koji su opravdali naše povjerenje da pokažu svoj glazbeni talenat kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovog zahtjevnog festivala koji smo ove godine podigli za jednu, možda i dvije 'stepenice'. 

Hvala mojim suradnicima, članovima Turističkog udruženja Sjever Potoci, KUD-a Bijelo Polje i našeg Kulturnog centra Mostar Sjever (koji je bio sponzor jedne nagrade) bez kojih ne bi bilo lako uraditi i završiti festval. Drago nam je što su natjecatelji bili posebno nadahnuti u svojim inerpretacijama, što su otišli pa skoro svi zadovoljni nastupom i domaćinskim odnosom. 

Posebno hvala natjecateljima iz Splita, Zagreba, Malog Lošinja, Srebrenika, Sarajeva, Maglaja, Viteza, Jablanice, Mostara i svima koji nisu prošli u finalnu večer (Srbije, Crne Gore, Sandžaka i Austrije - ukupno njih 36 koji su bili prijavljeni). 

Zahvala ide i pokroviteljima, sponzorima, partnerima i dragim prijateljima i pojedincima koji su ovu večer bili uz nas i natjecatelje. Dobili smo veoma pozitivne kritike od strane posjetitelja, natjecatelja što nam daje za pravo da nastavimo i dalje sa još većim elanom, a posebno da ovakve aktivnosti nastave naši mlađi članovi upravnih organa i lokalne zajednice", rekao je za Hercegovina.info direktor festivala Miralem Gluhović.

Gluhović je dobio zlatnu plaketu za 59-godišnje učešće i organizaciju ovog festivala, ali i za razvoj kulture u lokalnoj zajednici, Mostaru , HNŽ i BiH. Također, bilo je upriličeno i online glasovanje (putem Narodne tv), te je najviše glasova dobila Brigitta Priula (Split). Ukupni pobjednik 60. festivala je Hamza Šantić. Posjetitelji su u predvorju Kulturnog centra u Potocima mogli pogledati i izložbu fotografija sa prošlogodišnjih izdanja ovog festivala.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.