TISUĆE STIŽU U MEĐUGORJE Ramci već krenuli pješice, u petak dva tradicionalna hodočašća, policija izdala priopćenje

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće
Hercegovina.info/Rama-prozor.info

Uoči 41. godišnjice ukazanja u Međugorju brojni se spremaju hodočastiti u ovo hercegovačko mjesto.

Prema prijavama Uredu informacija koje je dobila Hercegovina.info u Međugorju danas borave hodočasnici iz 17 zemalja, iz SAD-a, Italije, Poljske, Francuske, Austrije, Irske, Njemačke, Ukrajine, Slovačke, Engleske, Mađarske, Koreje, Portugala, Libanona, Švicarske, te domaći iz BiH i Hrvatske.

Iako je središnja proslava u subotu 25. lipnja, već od sutra će tisuće hodočasnika pješice doći u Međugorje.

Tradicionalno su tako u Međugorje krenuli vjernici iz Rame. Njih 67, na put je krenulo u četvrtak u ranim jutarnjim satima, a u Međugorje bi trebali stići u subotu prijepodne na samu Godišnjicu.

Simbolično, oni su na put krenuli iz mjesta Podbor, s Gospinog trga gdje je prošle nedjelje postavljen i blagoslovljen kip Kraljice mira, koji je stigao upravo iz Međugorja i jednak je onome koji se nalazi ispred župne crkve svetog Jakova u Međugorju.

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće

Radio Mir Međugorje

Tradicionalno će sutra prema Međugorju krenuti i 'Hodnja mira' koja svake godine spoji Humac i Međugorje, svetog Antu i svetog Jakova zaštitnika hodočasnika. Hodnja će krenuti u 6 sati ujutro ispred samostana svetog Ante na Humcu, a dolazak u Međugorje se očekuje oko 10 sati gdje će biti blagoslov s Presvetim.

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće

Hodnja mira

Nešto kasnije, u poslijepodnevnim satima pješice će u Međugorje i vjernici iz Čitluka. U 16:30 sati  ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku počinje zavjetno hodočašće Kraljici mira u Međugorje. 

Ovako je to hodočašće izgledalo prošle godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ovo hodočašće za Radio Mir Međugorje je najavio čitlučki župnik i vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego.

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće

”Mi ovdje moramo stvarno biti svjesni milosti koju imamo kroz ovih 41 godinu, i da mi konačno trebamo i možemo reći Bogu hvala i tim jednim kratkim hodočašćem, na kojem ćemo, kao što smo to radili kroz ovih osam nedjelja, polazeći ispred crkve u Čitluku molili smo krunicu Božjega milosrđa, nakon toga molitvu žalosnih otajstava, slavnih i otajstava svijetla, i kada dođemo do podnožja Brda ukazanja, molimo radosna otajstva Gospine krunice, uz one postavljenje postaje. Mi smo cijeli taj put išli kroz molitvu. U molitvi zahvaljujemo i predajemo Gospodinu sve ono što je s naše strane u našoj mogućnosti, a ja se nadam da će Gospodin uzvratiti svojim nebrojenim milostima, kao što mi to ovdje osjećamo. Vjerujem da će ovo hodočašće iz Čitluka prerasti u jednu tradiciju”.

Župljani Čitluka proteklih devet nedjelja su pješice dolazili u Međugorje, i tako obavili devetnicu u znak priprave za ovu Godišnjicu.

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće

Sutra na samu uočnicu slavit će se tri svete mise na hrvatskom jeziku u 8, 11 i 19 sati. Središnje misno slavlje predslaviti će fra Ljubo Kurtović, župnik na Humcu. Nakon mise bit će klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i trajat će cijelu noć, točnije do 6 sati ujutro.

Na samu Godišnjicu svete mise će krenuti od ranog jutra i slavit će se u 6, 7, 8, 9, 11 sati. Svečana sveta misa bit će u 19 sati, a predslavit će je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Istoga dana 16:30 sati s Brdu ukazanja molitvom krunice krenut će procesija prema župnoj crkvi sv. Jakova.

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće

Zbog brojnih hodočasnika-pješaka koji će put Međugorja priopćenjem se oglasila i čitlučka policija koja je obavjetila o posebnoj regulaciji prometa.

"Dana, 24. lipnja 2022. godine, (petak) s početkom u 16,30 sati, a na uočnicu 41-te obljetnice ukazanja Gospe u Međugorju, održat će se zavjetno Hodočašće u organizaciji Župe Krista Kralja u Čitluku i udruge „Zavjet Gospi”.

Organizatori su od nadležnog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija ishodovali Rješenje o suglasnosti za izmjenu režima prometa za vrijeme predmetnog hodočašća. Rješenje se odnosi na magistralnu cestu M-17.4, putni pravac Mostar – Čitluk – Tromeđa i to na dionicu od župne crkve u Čitluku do kružnog toka u Potpolju, u vremenskom razdoblju od 16,30 do 17,30 sati.

Međugorje,godišnjica ukazanja,hodočašće

Shodno Rješenju i na temelju istog, policijski službenici mjesno nadležne policijske stanice Čitluk će organizirati i provesti preusmjeravanje prometa, i to:

Sva vozila koja prometuju iz putnih pravaca Čapljina, Ljubuški i Široki Brijeg preko Tromeđe, a u smjeru Mostara će biti preusmjerena na regionalnu cestu R-425, na dionicu Tromeđa-Donji Hamzići te dalje lokalnom cestom putnim pravcem Gornji Hamzići Blatnica- Garišta gdje je u mjestu Garišta priključak na magistralu M-17.4;

Sva vozila koja spomenutom magistralom prometuju iz pravca Mostara prema Tromeđi će biti preusmjerena u mjestu Garišta kroz lokalnu cestu na putnom pravcu Blatnica – Hamzići – Tromeđa.

U eventualnim slučajevima hitnih medicinskih i drugih intervencija i izvanrednih situacija, vozilima s pravom prvenstva prolaza će navedenom dionicom biti omogućen prolaz uz obveznu policijsku pratnju te prilagođenu brzinu i povećanu pozornost vozača i drugih sudionika.

Sve vozače savjetujemo da po mogućnosti u navedenom periodu ne koriste ovu dionicu navedene magistralne ceste, odnosno ukoliko nemaju izbora da poštuju naredbe i slušaju upute policijskih službenika te postupaju pažljivo i budu strpljivi!

Nadalje, pozivamo lokalno stanovništvo mjesnih zajednica Služnja, Donjih Ograđenika, Dragićine, Gornjih i Donjih Hamzića te Gornje i Donje Blatnice da uzmu u obzir očekivani pojačan promet kroz svoja sela u navedenom periodu te shodno tomu prilagode svoje prometovanje, tj. svedu ga na minimum uz obvezno poštivanje svih prometnih propisa.

Naposljetku, poziva se svo lokalno stanovništvo općine Čitluk koje će sudjelovati na najavljenom Hodočašću da ne parkiraju svoja vozila u neposrednoj blizini crkve u Čitluku već da ista (ukoliko nemaju izbor vozilo ostaviti kući zbog veće udaljenosti) parkiraju na nekom od dostupnih i predviđenih parkirališta, i to: parking plato stadiona ,,Bare”, parking firme ,,Soko”, parking kod bivše ,,Duhanske stanice”, parking između hotela ,,Brotnjo” i robne kuće te parking prostor kod Doma zdravlja u Čitluku.

Pobrojani parking prostori su na raspolaganju i hodočasnicima iz drugih župa koji s osobnim vozilima dolaze na hodočašće u Čitluk", stoji u priopćenju kojega potpisuje Željko Ostojić", zapovjednik PS Čitluk.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.