FOTO  MINE Demineri osigurali sigurnije okruženje povratnicima kod Stoca

Deminiranje Njivice Stolac
FUCZ

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) na lokaciji 'Njivice – Bošnjakovina' na području općine Stolac očistili su 46.196 m2 sumnjive površine. Uklanjanjem minske opasnosti sa ovog lokaliteta mještanima, posebno povratnicima u selo Njivice koje je najbliže lokaciji, osim što je stvoreno sigurnije okruženje, omogućeno je i bavljenje stočarstvom i ispaša stoke koju u ovom selu većina uzgaja jer je to glavni izvor prihoda koji im omogućava opstanak na ovom području.

Na području općine Stolac završen je deminerski zadatak 'Njivice - Bošnjakovina' ukupne površine 46.196 m2. Na ovom zadatku koji je uspješno obavljen bili su angažirani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Bihaća, Livna i Mostara.

Lokacija zahvata dio platoa Križevac i desnu padinu brda prema selu Njivice, a tijekom proteklog rata ovo područje se nalazilo ispred borbenih položaja HVO-a.
Uklanjanjem minske opasnosti sa ovog lokaliteta, područje se može koristiti za ispašu stoke.

Primopredaja zadatka je obavljena između predstavnika FUCZ i Centra za uklanjanje mina (BH MAC), dok je predstavnik Općine Stolac upoznat sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine, navedeno je u priopćenju iz FUCZ.