Smak svijeta: apokalipsa u Doljanima

Cijelu noć i dan trajala je borba mještana Doljana, u jablaničkoj općini, s poplavom. Zbog izlijevanja rijeke Doljanke bila je ugrožena i mjesna crkva, koja je naporima mještana spašena. Najveća šteta nastala je na ribnjaku u zaselku Jozićima.

Velike štete bilježe se i na brojnim drugim objektima i obrađenim površinama, a pojedini zaseoci ostali su bez električne energije zbog urušavanja lokalnih mostova i posve su odsječeni.

Na dva mjesta bilo je aktivirano klizište. Prometnim pravcem Jablanica - Doljani - Blidinje prometovalo se vrlo otežano, na uklanjanju šteta pomagao je tek jedan rovokopač.

Mještani Doljana su razočarani nezainteresiranošću lokalnih vlasti za tešku situaciju u kojoj se stanovništvo našlo. Prava drama u Doljanima događala se aktiviranjem velikog klizišta u klancu iznad zaselka Raiča - zatrpan je jedan od nabujalih planinskih potoka koji se ulijeva u rijeku Doljanku. Više od sat vremena, prirodna brana zaustavila je protok vode, a privremeno jezero počelo je rasti u klancu iznad zaselka.

Kada nakupljeno klizište nije moglo više podnijeti pritisak vode, sve je krenulo prema nizini i kućama. Drveće, mulj, zemlja, kamenje... nošeno vodom, obrušilo se na zaselak Raiče.

Desetak stanovnika koji su se zatekli u obiteljskim kućama i oko njih samo je pukom srećom izbjeglo i na vrijeme se sklonilo od bujice i sigurne smrti. Nakon prolaska bujice, jedan je mještanina ostao zatrpan i zarobljen u svojoj obiteljskoj kući...

slobodna dalmacija