SINDIKAT "Ministrica nije željela da učenici idu na natjecanje da se ne osramote, a oni donijeli nagrade"

Federalno natjecanje u matematici
Franjevačka klasična Gimnazija Visoko

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke danas je izdao priopćenje za javnost u kojem se ističe kako mladi učenici srednjih škola te županije nisu dobili potporu od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH za državno natjecanje iako s istog donose brojne nagrade. Ministarstvo ih po navodima sindikata nije podržalo "kako se ne bi sramotili".

Prioćenje prenosimo u cijelosti.

"Lokalni portali prenijeli su vijest kako su na Federalnom natjecanju matematičara, održanom 25. ožujka u Visokom, gimnazijalci iz Posušja i Širokog Brijega osvojili prvo, odnosno drugo mjesto. Doprvak je Širokobriježanin Jure Čolak, dok Posušanina Antu Penavu čeka još jedan izazov – Državno natjecanje".

"Svake se godine mnoge osnovne i srednje škole iz ZHŽ mogu pohvaliti izuzetnim rezultatima koje njihovi učenici postižu na različitim natjecanjima, smotrama, manifestacijama pa je i ova vijest trebala biti samo potvrda onoga na što smo naviknuti. Međutim, u pozadini se odvijao jedan ružan scenarij po kojem Jure, Ante i njihove kolegice i kolege uopće nisu trebali sudjelovati na natjecanju. Vjerovali ili ne, ministrica Mikulić preko svojih je savjetnika izvijestila škole kako navedeno natjecanje neće odobriti i podržati! Kao razlog naveden je štrajk zbog kojega, po procjeni ministrice, učenici nisu pripremljeni pa se ne bi trebali ići – sramotiti", ističu iz Sindikata.

Srećom, posuški i širokobriješki aktivi matematike oglušili su se na ovu kvalitetnu stručnu procjenu ministrice Mikulić, no moramo se upitati krije li se još poneki prvak i doprvak u školama koje su ipak postupile po dekretu?

"Županijsko natjecanje recitatora povodom Dana hrvatskoga jezika najprije se trebalo održati u Ljubuškom pa je svedeno samo na slanje literarnih radova, također uz obrazloženje o štrajku i izgubljenim nastavnim danima. Za neka natjecanja koja još uvijek ne znamo hoće li i kada biti održana, ali možemo pretpostaviti", navode.

"Uskratiti učenicima natjecanje krajnje je nepedagoški čin, posebice kada se prisjetimo kako su ministrici, često ali prigodno, puna usta brige o njihovim pravima. Da su se Ante, Jure i njihovi mentori kojim slučajem vratili kući praznih ruku, ministrica bi likovala jer teško je zamisliti da bi im poslala neku utješnu i poticajnu poruku", dodaju.

"Sličnu dramu prolazili su maturanti prošloga tjedna, prestravljeni što bi sve moglo poći po zlu zbog tri kaznena dana nadoknade u svibnju i novog datuma završetka nastave kada im dokumenti već trebaju biti u Zagrebu. Prozvali su iz Ministarstva obrazovanja Sindikat da populistički, nepotrebno i iz osobnih interesa (što god to značilo) diže tenzije, no zahvaljujući roditeljima nastava će maturantima završiti kada i njihovim vršnjacima u Hrvatskoj pa će bez stresa moći poslati dokumente i pristupiti ispitima državne mature. Ponavljamo, ministrica je imala neku drugu zamisao", navodi se.

"Još jedanput čestitamo Anti i Juri te pozivamo mentore da ubuduće svoje učenike samostalno pripremaju i prijavljuju na sva dostupna natjecanja jer Ministarstvo obrazovanja – neće", stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.