OBUSTAVLJENA ISTRAGA Policajac Vujević nije kriv za ubojstvo Puljića

Nijedan dokaz

Vujević se godinu i pol dana od nereda nalazio pod istragom zbog kaznenog djela ubojstva, da bi Tužiteljstvo na kraju odustalo od kaznenog progona jer protiv policajca nije bilo niti jednog dokaza na osnovi kojega bi se mogla podignuti optužnica.
Inače, Vujević se sumnjičio za kazneno djelo ubojstva za što je predviđena kazna zatvora od pet do petnaest godina zatvora.
Ni obrana policajca Vujevića, koju zastupa odvjetnica Nada Dalipagić, nije komentirala ovu odluku Županijskog tužiteljstva sve dok  istu ne dobije u pisanom obliku.
U idućih nekoliko dana očekuje se i rasplet događaja oko nereda u Širokom Brijegu i podizanje optužnice zbog ubojstva Vedrana Puljića, kao i vraćanje na posao Dragana Vujevića jer je isti s obzirom da se našao pod istragom bio suspendiran.

Jedini osumnjičeni Knezović


Jedini preostali osumnjičenik za ubojstvo Vedrana Puljića jest Oliver Knezović koji je pobjegao u Hrvatsku.
Naime, nakon nereda i saslušanja u policiji i Županijskom tužiteljstvu postupajući tužitelj je za Knezovića odredio dodatno zadržavanje u pritvoru u pritvorskoj jedinici Županijskog suda. Međutim, Knezović je uz pomoć sudskih policajaca uspio pobjeći i skloniti se u Hrvatsku.
Dragan Vujević je također nakon krim obrade u policiji i saslušanja u Tužiteljstvu pritvoren u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru, ali je nakon žalbe odvjetnice Nada Dalipagić pušten na slobodu nakon nekoliko dana provedenih u pritvoru.
Odvjetnica Dalipagić tada je izjavila da je takva odluka pravedna i jedino moguća jer je njezin klijent potpuno nevin čovjek.
"Prilikom nereda koji su se događali u Širokom Brijegu moj se klijent ponašao sukladno policijskoj etici i nije napravio niti jednu jedinu povredu", izjavila je tada Nada Dalipagić.

Neredi u Širokom


Podsjetimo, prije prvenstvene nogometne utakmice NK Široki Brijeg - FK Sarajevo 4. listopada 2009.  došlo je do masovnih navijačkih nereda u kojima je život izgubio navijač FK Sarajevo Vedran Puljić, a više osoba je ranjeno.
Odmah po dolasku u Široki Brijeg navijači FK Sarajevo, popularne "Horde zla", počeli su lomiti sve pred sobom, rušiti izloge, kafiće, jednom riječju, sve što im je stajalo na putu. S obzirom da su na provokacije odmah uzvratili domaći navijači, ulice Širokog Bijega nalikovale su onim bejrutskima. U velikoj gužvi koja je nastala korišteno je kamenje, drvene motke, a u jednom trenutku i vatreno oružje. Policija je, kako bi se obranila od huligana, pucala u zrak radi zastrašivanja i spašavanja kako svoga, tako i života građana. Međutim, pištolj policajca Dragana Vujevića našao se u rukama civila Olivera Knezovića, koji je, pretpostavlja se u dosadašnjoj istrazi, pucao prema okupljenoj masi navijača FK Sarajevo. Istraga ubojstva Puljića još uvijek traje, ali se u njoj više ne spominje policajac Vujević.

Knezovićev bijeg u Hrvatsku


Oliver Knezović je nakon što je bio priveden na kriminalističkoj obradi priznao da je oteo pištolj jednom policajcu (ispostavilo se da je to policajac Vujević) i da je pucao, ali i da to nije učinio sam. Knezoviću je nakon saslušanja u policiji i kod tužiteljice Vesne Ćavar određeno 24-satno zadržavanje u pritvorskoj jedinici Županijskog suda u Širokom Brijegu, ali je on uspio pobjeći. Predao se policiji Republike Hrvatske u Zagrebu odakle je nakon saslušanja pušten na slobodu jer ima i državljanstvo Republike Hrvatske. Medijima je rekao da je pobjegao iz BiH, jer je sumnjao da bi imao pošteno suđenje.

Uskoro početak suđenja navijačima


Krajem veljače ove godine u Općinskom sudu u Širokom Brijegu o krivnji se izjasnilo 11 optuženih navijača FK Sarajevo. Svi su optuženi zbog kaznenog djela sudjelovanja u skupini ljudi koja je zajedničkim djelovanjem počinila paljevinu, napad na benzinsku postaju, oštetila imovinu većeg opsega, te počinila druga teška nasilja napadom na ovlaštene službene osobe.
Svi redom, Faruk Džanko (1989.), Mirza Sokolović (1983.), Adis Ahmetagić (1986.), Zlatan Husić (1990.), Muhamed Grbo (1988.), Edin Turkić (1983.), Aldin Popara (1986.), Zlatan Gačić (1986.), Vedad Zubetljak (1987.), Mirza Šiljković (1985.) i Edin Memić izjasnili su se da nisu krivi. Očekuje se zakazivanje glavne rasprave.

Piše: N. Dedić / dnevni-list.ba