SINDIKATI NAJAVILI Moguć strajk u školama na području HNŽ-a

prosvjeta, štrajk prosvjetara, štrajk, škole, Hrvatska zemlja, štrajk, škole, štrajk, škole, Vlada, HNŽ, Omer Tipura

Nakon više najava, izostao je sastanak Sindikata osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i predstavnika Vlade HNŽ-a o povećanju koeficijenata.

Ako uskoro ne dobiju odgovor iz Vlade, Sindikati osnovnih škola, koje nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku u ovoj županiji ne isključuju mogućnost stupanja u generalni štrajk. Povećanje koeficijenata duže razdoblje je kamen spoticanja u socijalnom dijalogu Sindikata osnovih škola i Vlade HNŽ-a.

Kolektivni ugovor je na snazi skoro godinu. Povećana je osnovica plaće za 5 posto, ali svim proračunskim korisnicima. Zahtjev za povećanjem koeficijenata za osnovne škole je na čekanju, javlja BHRT.

Naši koeficijeti koji nisu povećani, ni jedan posto, dogovor je s Vladom bio tijekom pregovora i potpisivanje kolektivnog ugovora da povećanje ide kroz povećanje koeficijenata, izjavio je Omer Tipura, predsjednik indikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ-a.

Oni su svjesni da smo smo mi najpotplaćeniji u FBIH od svih državnih službenika i kolega u prosvjeti, mislim da će shvatiti da ne dođe do najgorega, a to je štrajk, kazao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Koeficijenti, ali i plaće prosvjetara, napominju sindikalisti, izjednačene su u drugim županijama. Povećanjem osnovice, a ne koeficijenata visina plaće zaposlenima u osnovnim školama je oko 180 KM i niže su nego u srednjim.

To nas štiti zakon, da za isti posao i stručnu spremu ide ista plaća, tu smo uskraćeni, ističe Tipura.

Iz Vlade posjećaju kako su sa prosvjetom potpisani kolektivni ugovori na tri godine, koji podrazumijeva povećanja plaća svake godine za 5 posto. A na pitanje kada će se razgovarati o šovećanju koeficijenata nema konkretnog odogovora.

Razgovori o svim temama koje su bitne za ljude u prosvjeti će biti nastavljeni, a hoće li biti zadovoljni razgovorima i rezultatima to ostavimo vremenu koje je pred nama, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Prosvjetari žele razgovorati i o nepostojanju pedagoških standarda i 19 godina starom zakonu o odgoju i obrazovanju, javlja BHRT.

"On ne prepoznaje devetogodišnje obrazovanje, da ne govorim pedagoški standardi, i to je jedan od velikih razloga, to ne iziskuje ništa novca", smatra Lauš.

Sindikalisti navode da, ako uskoro ne dobiju poziv iz vlade za pregovarački stol, slijedi izjašnjavanje članstva o generalnom štrajku koji bi bio ograniziran istovremeno u školama koje izvode nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku. Hoće li drugo polugodište početi štrajkom, sindikati će se izjasniti 20. prosinca.