FOTO  RELAKSACIJA Ljubuški krije jednu tajnu, znate li je?

Ljubuški
Hercegovina.info

Uz inicijativu 'Odmori u BiH' koju podržava ured Europske unije u BiH, boravili smo u nekoliko mjesta u zapadnoj Hercegovini, od kojih ćemo za ovu priliku izdvojiti Međugorje i Ljubuški.

Iako je riječ o malim mjestima, ipak se ima šta vidjeti i posjetiti različite znamenitosti. Međugorje, mjesto između dvije gore, dva brda - Križevca i Brda Ukazanja (Podbrda). Do ove godine Međugorje je godišnje posjećivalo više od milijun turista. Većina ih je dolazila zbog fenomena Gospina ukazanja, oni drugi iz znatiželje.

Ljubuški

Ljubazni vodič kroz Međugorje, Miljenko – Miki Musa kaže da je svima zajedničko jedno – dolaze u potrazi za duhovnim mirom koje pruža ovo mjesto. Međugorje obiluje različitim prodavaonicama u kojima se mogu pronaći suveniri koji za motiv uglavnom imaju Gospu ili tamošnju crkvu. Osim toga tu su različite narukvice, šalovi, šoljice i dr.

U Međugorju je najveća turistička atrakcija crkva koja se nalazi u središtu mjesta, te navedena brda - Križevac i brdo Ukazanja. Na samom putu prema spomenutim brdima nalazi se i plavi križ koji posjetitelji, vjernici također posjećuju i mole se. Za sve te znamenitosti se vežu različite priče, koje se stapaju u jedno i vode do '80.-ih godina prošlog stoljeća otkad je nekoliko, tada mladih ljudi, vidjelo Gospu.

Ljubuški

Nakon Međugorja posjetili smo Herceg etno selo koje je izgrađeno po uzoru na tradicionalna hercegovačka sela od kamena. Na ovom mjestu možete probati različite specijalitete Hercegovine i Dalmacije. Nakon jela, možete odmoriti u lijepo uređenim sobama i apartmanima. Također, možete iskoristiti priliku i prošetati se ovim selom, a u ljetnom periodu, tu je bazen na otvorenom gdje se možete osvježiti.

Osim navedenog, u Herceg etno selu možete pronaći i dvorane za konferencije, vjenčanja, prodavaonicu autohtonih proizvoda, muzej sa postavkom predmeta koji su se u Hercegovini tradicionalno koristili u svakodnevnom životu... Osim toga u sklopu kompleksa su i magarci, vinograd i mali maslinik, jezerca, rječice i slapovi.

Ljubuški

I Ljubuški ima dosta toga za ponuditi posjetiteljima. U dogovoru sa menadžmentom, možete posjetiti firmu 'Roing' koja se bavi uzgojem aromatičnog i ljekovitog bilja od autontičnih sorti poput, lavande, kadulje, smilja, ružmarina i dr. Od navedenoh biljaka ova firma pravi eterična ulja koja se uglavnom koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Nedaleko odatle, nalazi se i najveći maslinik u BiH koji se prostire na površini od 40 hektara. Maslinik je u vlasništvu obitelji Mikulić koji imaju i uljaru gdje se proizvode jako kvalitetna maslinova ulja za koja su osvojili brojna priznanja i nagrade.

Ljubuški

Ljubitelji prirode u blizini Ljubuškog mogu pronaći i slapove Koćušu, te Kravicu. Slap Koćuša slovi za jedan od najljepših u našoj zemlji, te su brojni posjetitelji boravili na ovom lokalitetu i uvijek se vraćali. Osim Koćuše, tu je i slap Kravica koji goste uvijek mami da mu se vrate zbog prekrasne prirode bez buke automobila i raznih strojeva uz zvukove huka vode. Naravno, u sezoni se može koristiti i čamac kako biste mogli doći u podnožje slapova gdje biste osjetili pravu svježinu, ali i napravili nezaboravne fotografije.

Osim prirodnih ljepota koje se mogu pronaći u ovom kršu, Ljubuški krije jednu 'tajnu'. Riječ je o najstarijem muzeju u BiH koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu. Muzej je osnovan 1884. godine. U njemu su izloženi arheološki predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine. Najpoznatiji eksponat je čuvena Humačka ploča, za koju se smatra da je nastala između 10. i 12. stoljeća i najstariji je pisani trag na jeziku naroda ovih prostora.

Ljubuški

Osim Herceg etno sela kod Međugorja, posjetitelji mogu odmoriti i u hotelu 'Bigeste' u središtu Ljubuškog. Moderno opremljen hotel sa četiri zvjezdice nudi sve što treba za kvalitetan odmor. Ukoliko vam odmor ne treba, svakako možete svratiti na piće u gradsku kavanu koja se nalazi u sklopu objekta, te u neki od dva restorana. Inače ovaj hotel raspolaže sa 28 soba i apartmana, dvoranom za vjenčanja i konferencijskim prostorom za oko 500 osoba.

Ukoliko vam ni to ne odgovara, možete prošetati ovim mjestom, te vidjeti brojne ruševne i napuštene kuće i zgrade koje imaju svoju priču, ali i moderne objekte. Na raznim lokalitetima mogu se naći ostaci iz gotovo svakog razdoblja ljudske povijesti, od kojih vrijedi izdvojiti: starorimski logor u Gračinama, Humačku ploču, Stari grad Ljubuški, te stećke na nekropolama u Studencima i Bijači, te Zvirićima.

Ljubuški

Ljubuški je od Mostara udaljen 36 km, Makarske 55 km, Splita 120 km, Dubrovnika 130 km, te Sarajeva 170 km. Gastro ponuda je raznovrsna te se mogu pronaći uobičajena roštiljska jela, ali i kuhana. Na jelovnicima se mogu pronaći različite vrste mesa - od svinjetine, janjetine, teletine, kozletine, ribe do različitih vrsta salata, pure, te jela s krompirom.

Također, za one koji su željni uspona tu je planinski vrh na području grada koji se nalazi na oko 959 metara nadmorske visine - Vrlosinj, s kojeg se vidi i Jadransko more. Bogat kraj u kojem možete pronaći sve što vam treba za odmor, a ujedno može vam biti polazna točka odakle možete posjetiti okolna mjesta poput Čitluka i Čapljine.