Raštika: Simbol naše Hercegovine

...na većini tržnica pa u njoj mogu uživati i kontinentalci. Ova zelen, koju još nazivaju i rašćika, raštan i lisnati kelj jedna je od najstarijih povrtlarskih kultura koja je dostupna cijele godine. Nije nimalo razmažena, lako se uzgaja i izvrsno podnosi sve vremenske uvjete, od suše do mraza.

No, najukusnija je ipak zimi, jer je mekša i slađa. Naći ćete je u svim nijansama zelene, ali može biti i crvena, ljubičasta pa i crna. Slatko-gorkastog je okusa kao i ostalo povrće iz porodice zelja, a najbolja je kuhana na pari ili u vodi, onako na lešo kao blitva. Bitno je da se kuha u što više vode, jer dio gorčine odlazi u vodu, a ne treba je ni dugo kuhati jer time kao i sve kuspusnjače postaje gorča, razvija neugodan miris te gubi dosta hranjivih tvari.

Siromašna je kalorijama, kuhana sadrži samo 49 kalorija po obroku, pa se može jesti do mile volje bez bojazni za liniju. Bogata je vitaminima, osobito vitaminom A kojeg sadrži četiri puta više od brokule, šest puta više od graška i 40 puta više od celera. A upravo taj vitamin čini nas vitalnima, dinamičnima i optimističnima.

Sadrži sve vitamine iz B skupine, a i velike količine vitamina C (100 g pokriva dnevne potrebe). Puno je zdravih razloga zbog kojih vrijedi barem jednom tjedno doći doma s buketom raštike i pripremiti je na lešo samu, s krumpirom ili rižom i servirati kao prilog uz ribu, perad, kotlete, kobasice, ili je skuhati sa suhim mesom, krumpirima i rajčicom, načiniti japrak, odnosno sarmice u listovima raštike...

Stoga, ako još niste, dajte priliku sebi i gospođi raštiki.

-Raštika na lešo poslužena uz ribu više je nego jednostavna za pripremiti. Odstranite joj donje tvrđe dijelove, te je kuhajte dok ne omekša na pari ili u kipućoj vodi. Ocijedite je, posolite i prelijte maslinovim uljem. Možete je začiniti s malo češnjaka i kombinirati je s nekim drugim povrćem.
-Grah s kobasicama na gusto izdašno je zimsko jelo. A ako u njega dodate i raštiku bit će još snažnije i dugo će vas držati sitima. Grah možete zamijeniti slanutkom ili lećom, a kobasice buncekom, suhim rebrima ili špekom.

hum.ba