RAMSKI SALEZIJANAC IZ ETIOPIJE "Ostavljena djeca u naš centar dolaze gola i bosa"

Salezijanac Josip Ivan Soldo
Privatni album

Odlazak u nepokršten narod, izvan svoje zemlje i doživotno! To je potpisao salezijanac iz Rame, Josip Ivan Soldo kada je otišao na misiju u Etiopiju gdje radi u centru gdje dječake odgajaju, školuju i pripremaju za rad nakon odlaska iz centra.

U razgovoru za Radio Ramu, Soldo je otkrio kako je krenuo njegov misionarski put od rodnog sela Luga do daleke afričke zemlje Etiopije.

"Poziv sam osjećao već kao dijete. Sa šest-sedam godina sam govorio da ću biti svećenik, dok sam ministrirao. Čovjek to odmalena osjeti. Ostalo mi je u sjećanju u to doba, kada su žene u prvim klupama govorile 'Svet, svet, svet, Gospodin Bog Savo', a ja sam u misao vidio kako piše Sabaot! Rekao sam onda Bogu na oltaru: 'Kada ja odrastem, svima ću reći da je to Sabaot'“, kazao je Soldo kako je osjetio poziv za služenjem Bogu i narodu dodajući kako je Etiopija odabrala njega jer mu je jedina želja bila da ide negdje gdje ga Gospodin želi.

U Adis Abebi, gradu gdje je Josip sukobljavaju se pobunjeničke frakcije i vlasti te je to područje ponekad vrlo opasno. Istaknuo je kako je nedavno oteto nekoliko braće salezijanaca, ali upravo ih je Božje čudo vratilo žive i zdrave.

Etiopija je napučena te je uglavnom mlado stanovništvo, a velika je razlika između siromašnih i bogatih. Siromašni roditelji koji imaju više djece ne mogu prehraniti svu svoju djecu te ih izbacuju iz obiteljskog doma na ulicu. Jedini spas, ta ostavljena djeca, pronalaze u centru gdje je Josip.

"Prije smo išli svi po tu djecu kako bismo ih doveli, a nakon ovih opasnosti ide samo jedan brat koji je rođen u Adis Abebi. Pitamo tu djecu hoće li doći, i ako pristanu kasnije dođemo po njih autobusom. U jednom danu zna doći u naš centar i po 40-tak djece. Oni dođu doslovno goli i bosi“, objasnio je.

Josip je zahvalio župama Prozor i Gračac koje su ovoga adventa prikupljala novčana sredstava za misiju u Etiopiji i pomagali ovoj djeci koja su u centar sklonjena s ulice.

Ako netko ima želju pomoći može to učiniti preko ovog računa i s naznakom da je za salezijance u Etiopiji:

Vlasnik računa: Hrvatska salezijanska provincija

Adresa: Omiška 8, 10 000 Zagreb

Banka: Zagrebačka banka

Adresa: Trg bana Jelačića 10, 10 000 Zagreb, Croatia

IBAN: HR2623600001101275240

SWIFT code: ZABAHR2X (za uplate iz inozemstva)

POSLUŠAJTE CIJELI RAZGOVOR