Prometna delta Od Gruda prema Kupresu i Splitu

... potpunu zapostavljenost i blokadu većinskih hrvatskih područja u prostornom planu koji je počela pripremati prijašnja Vlada, a užurbano usvojila aktualna Vlada uz svesrdnu potporu i hrvatskih stranaka koje sudjeluju u njezinu radu, piše Večernji list.

Tri inicijative

Prometno-prostorna povezanost Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije i usklađivanje prometnih strategija županija bile su tema sastanka kojemu su u Širokom Brijegu nazočili predstavnici triju županija, među kojima su i premijeri ZHŽ-a Zdenko Ćosić i HBŽ-a Nediljko Rimac.

Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića, a nazočili su i dekan Građevinskog fakulteta u Mostaru Ivan Lovrić, te pomoćnik ministra prometa i veza Bosne i Hercegovine Rudo Vidović.

Zaključeno je da se u roku od 30 dana organizira okrugli stol o temi prostornog uvezivanja ove tri županije, a koordinator tog okruglog stola bit će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije.

Također je zaključeno kako će se na taj okrugli stol, koji će se održati u prostorijama Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, pozvati predstavnici Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno županija iz susjedne Hrvatske koje graniče s prostorom navedenih triju županija iz FBiH.

Topić: Strateški interes

Resorni ministar prostornog uređenja u ZHŽ-u Ivan Topić Šiška ističe kako ova županija privodi kraju izradu vlastitog prostornog plana u kojemu će biti ucrtan i regionalni projekt ceste koja je od strateškog značaja za Hrvate u Hercegovini i njihovo dalje povezivanje sa središnjom Bosnom.

"Smatrajući da Mostar ima dominantan utjecaj na ove prostore i s ulaskom Hrvatske u EU taj utjecaj će se i dalje širiti do Livna, odnosno Kupresa. Politički gledano ni središnja Bosna ne može biti prometno nepovezana s ovim područjem i samo u zagrljaju Sarajeva", rekao je ministar Topić za Večernjak.

"Došli smo do zaključka da mi imamo svoju prometnu strategiju koja podrazumijeva izgradnju ceste visoke kategorije na pravcu Mostar - čvor Podledinac. To je jedno čvorišno mjesto i pretpostavka da u dogovoru s HBŽ-om imamo brzu cestu na potezu Mostar - Široki - Podledinac, odnosno Grude i u nastavku Posušje, prema Kupresu.

Od čvora Podledinac bi jedan krak išao prema Zagvozdu, a prema drugoj varijanti je da to bude prema Imotskom. Podledinac je i važna čvorišna točka na povezivanje s Jadransko-jonskom autocestom na pravcu prema Ljubuškom", pojasnio je ministar.