FOTO  OSNOVNA ŠKOLA MARINA DRŽIĆA BUNA Vršnjačko nasilje i opasnosti od interneta

OŠ Marina Držića Buna edukacija vršnjačko nasilje
OŠ Marina Držića Buna

Osnovna škola Marina Držića Buna organizirala je dvodnevnu edukaciju protiv vršnjačkog nasilja na temu „Vršnjačko nasilje i opasnosti od interneta“, kroz školske radionice, športske igre i Javnu tribinu.

Važno je kazati kako je OŠ Marina Držića Buna prva organizirala edukaciju ovakvog sadržaja na području grada Mostara i šire okolice. Ovim povodom organizirane su različite aktivnosti na promociji i prevenciji zaštite djece od vršnjačkog i internet nasilja.

Već od 13.studenog održane su športske igre za učenike OŠ Marina Držića Buna i učenika OŠ Cima kao među školska suradnja. U razdoblju do samog održavanja predavanja održane su školske radionice za učenike OŠ Marina Držića Buna.

U srijedu 15.studenog održano je predavanje u prostorijama škole za učenike na kojem su predavale stručne osobe iz Centra za sigurni Internet – SIGURNO DIJETE i Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS.

OŠ Marina Držića Buna edukacija vršnjačko nasilje

Cilj programa prevencije vršnjačkog nasilja jeste razvijanje empatije, tolerancije, prihvaćanja različitosti, uvažavanja, te razvijanje ljudskih i moralnih vrijednosti istaknuto je tijekom predavanja.

U sklopu ove edukacije govoreno je o tome kako je važno senzibilizirati i poučiti učenike o različitim oblicima nasilja, naučiti ih načinima reagiranja i (samo)zaštite, poticati ih na kritičko promišljanje, razvijati i unaprjeđivati komunikacijske vještine, unaprijediti njihove socijalno-emocionalne kompetencije, te naučiti ih zdravom i odgovornom ponašanju.

Izloženost vršnjačkom nasilju može dovesti do razvoja anksioznosti, depresije, poremećaja pažnje, nižeg samopoštovanja, osjećaja bespomoćnosti, beznađa, ljutnje i ogorčenosti.

Javna tribina je održana 16. studenog s početkom u 18.00 sati u Visitor Centre Buna (Dom kulture Buna) za sve naše sugrađane, učenike, nastavnike i roditelje, na kojoj su predavali: Saša Petrović, inspektor u Odjelu za borbu protiv kompjuterskog kriminala FUP-a i dr.sc i Ivana Sivrić, izv. prof. Filozofskog fakulteta SUM-a.

OŠ Marina Držića Buna edukacija vršnjačko nasilje

Tijekom trajanja javne tribine istaknuto je da se nasilje može dogoditi putem društvenih mreža ( online ), te različitih digitalnih platformi i uređaja elektroničko, virtualno nasilje ( cyberbullying ).Ono može biti otvoreno ili često prikriveno nasilno ponašanje, može se ponavljati tijekom dužeg vremena širenjem digitalnih zapisa i zato ga je potrebno prepoznati i pravovremeno
reagirati.

Izloženost neprimjerenom sadržaju i e-nasilje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, poput straha, ljutnje, frustracije, depresije, promjena ponašanja kao što su izoliranje, loši rezultati i izostajanje iz škole, delinkvencija i osveta te ekstremnih reakcija.

OŠ Marina Držića Buna edukacija vršnjačko nasilje

U svom obraćanju Inge Bevanda, ravnateljica OŠ Marina Držića Buna kazala je:

„Internet je izvrsno mjesto koje pruža brojne mogućnosti informiranja, educiranja i zabave. Međutim, istodobno može biti i izvor nepoželjnog sadržaja do kojeg je nažalost lako doći. Dužnost je cijelog društva naučiti djecu i mlade odgovornom ponašanju u internetskom okruženju, kako bi naučili pravilno koristiti sve prednosti koje im tehnologija pruža“.

„Pred nama je ozbiljan i odgovoran zadatak utkati našoj djeci put tako da sretni i zadovoljni plove u život. Uvjerena sam da svi dijelimo isto mišljenje“, rekla je Bevanda.

OŠ Marina Držića Buna edukacija vršnjačko nasilje