FOTO  NIKAD LOŠIJA GODINA Uskoro bi kilogram krumpira mogao koštati kao litar goriva

glamoč, krumpir, cijene krumpira
Hercegovina.info

Glamočko gluho kolo, glamočki med, sir i krumpir općepoznati su pojmovi koji se vezuju za taj kraj. Zadnjih mjesec dana s velikog broja oranica na Glamočkom polju izvađen je krumpir, koji je ove godine dosegnuo neobično visoku cijenu. Fotoreporter hercegovina.info posjetio je Glamoč kako bi se na licu mjesta uvjerili stvarnim razlozima poskupljenja jedne od najraširenijih namirnica u svakom domaćinstvu. 

Nikad lošija godina.

Jedan od manjih proizvođača, kazao nam je da odavno nije bilo loše godine za krumpir kao što je bila tekuća 2021.

"Bila je velika suša u onom dijelu godine kad je voda najpotrebnija krumpiru i to je glavni razlog slabog prinosa. Ja sam prošle godine na 3 duluma izvadio 4,5 - 5 tona krumpira. Ove godine smo u svibnju posadili na 7 duluma sjemenskog krumpira, a prije 20 dana s tih sedam duluma izvadili nepune 3 tone krumpira. To vam je dovoljan pokazatelj koliko je ove godine slab prinos krumpira“, govori nam Milojko, kod kojega je ove godine cijena krumpira po kilogramu 1,20 KM.

glamoč,krumpir,cijene krumpira

Uzeo 5 kila ili 5 tona, svejedno.

"Ove godine je kod mene cijena krumpira 1,20 KM po kilogramu dok sam ga prošle godine u ovo vrijeme držao 0,60 KM, a na veće količine sam davao i po 0,40 KM po kilogramu. Ove godine količina ne diktira cijenu, kupili vi 5 kilograma ili 5 tona cijena je kod mene ista 1,20KM, jer je ovo trenutno najniža cijena krumpira u Glamoču", priča nam ovaj dugogodišnji proizvođač krumpira od čije prodaje živi cijela njegova obitelj živi.

Da smo se uvjerili da je ovo jedna od nižih cijena krumpira potvrdio je i sljedeći sugovornik koji krumpir prodaje za 1,50 KM po kilogramu. 

"Ova godina je bila loša za krumpir, slab je prinos, a kvaliteta je standardna. Vi možda na tržištu imate neki nešto jeftiniji uvozni krumpir, ali ovu kvalitetu za ove pare nećete nigdje dobiti" govori nam drugi sugovornik.

glamoč,krumpir,cijene krumpira

Također, primjetno je da ove godine uz glamočke prometnice ima vrlo slabo izloženog krumpira za kupiti, a razlog je u tome, kako smo saznali, mnogi manji proizvođači trenutačno ne prodaju krumpir nego ga skladište i pustit će ga u prodaju tek iza Nove Godine kada bi njegova cijena treba dosegnuti čak i 2 KM po kilogranu, ako ne i više, ovisno o potražnji. 

Tako je za očekivati da će ove godine, ne samo glamočki, nego općenito krumpir s bh. oranica doseći vrtoglave cijene. Čak se može dogoditi i  da kilogram krumpira u trgovinama bude kao litar goriva na bezinskim crpkama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.