Nevesinje: formirana komisija za sumiranje štete nakon zemljotresa

Nevesinje: formirana komisija za sumiranje štete nakon zemljotresa

Snažan zemljotres koji je jutros pogodio područje Nevesinja, ali se osjetio i u ostalom dijelu Hercegovine, nanio je, prema prvim informacijama, najviše materijalne štete na objektima u centru Nevesinja, gdje su velika oštećenja pretrpjeli školski objekti.

Najviše štete su pretrpjele Osnovna muzička škola "Sveti Roma Melod" i Osnovna škola "Risto Proroković" u Nevesinju, ali su oštećenja registrovana i u centru Ljubinja i Berkovićima, gdje su popucale fasade i dijelovi dimnjaka, javljaju Nezavisne novine.

Reagujući blagovremeno, nadležni u općini Nevesinje su odmah jutros formirali komisiju koja već obilazi oštećene objekte i sumira štetu, a djeci iz škola je naloženo da do sutra ne dolaze na nastavu, o čemu će u popodnevnim satima odlučivati nadležni iz kriznog stožera, u kome su i direktori škola.

"U prvom momentu je sve izgledalo jako strašno, jer je u učionicma otpadao kreč, kao i komadi gipsa sa pregradnih zidova, dok na vanjski dio nismo u početku ni obraćali pažnju, ali, srećom, iako su i napolju padali komadi crijepa i dimnjaka, niko od đaka i osoblja škole nije stradao, a štete tek trebaju da se saniraju", kaže Dragana Budalić, direktorica škole.

Sličnu informaciju smo dobili i od direktorice Osnove škole "Risto Proroković" iz Nevesinja, koja ima i 12 područnih odjeljenja, gdje su neke seoske škole prošle neoštećenje, a na nekim, kao i na centralnoj školi u gradu, vidljiva su oštećenja.

"Objekt škole u gradu je pravljen 1952. godine, pa je bilo i za očekivati neka oštećenja, koja su, za sada, nakon spoljnog pregleda, izgleda samo površinska, iako je potreban pregled detaljniji od površinskog da se vidi da li su pukotine dubinske, ili je stradala samo fasada", kaže Mara Šaran, direktor Osnovne škole "Risto Proroković".

Ona kaže das u jutros bili zatečeni i djeca i radnici škole, ali su, zahvaljujući prisebnosti prosvjetnih radnika, sva djeca bez panike napustila školske objekte i u gradu, ali i oni po selima, od kojih su neki objekti prošli neoštećeni.

Kaže da već imaju informacije da su sa dva objekta popadale takozvane “kape” sa dimnjaka i oštetili okolni dio crijepa, ali se u svemu još čekaju konačni pregledi nadležne komisije.

Slična oštećenja krovova i objekata su pretrpjeli i Ljubinje i Berkovići, čiji načelnici Nenad Abramović i Darko Krunić će, kako kažu, sačekati do sutra, da sagledaju ima li potrebe za formiranjem općinskih komisija, jer štete za sada nisu velike.

“Činjenica je da ima napuklina na fasadi zgrade općine, ali samo površinskih, a sa jedne stambene zgrade je poletio dio dimnjaka i izazvao oštećnje na automobile na parkingu, kao i površinskih napuklina na nekim starijim objektima, ali to nisu velika oštećenja”, kaže ljubinjski načelnik Darko Krunić.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović takođe kaže da ima napuklina u užem dijelu Berkovića, ali su u pitanju stariji objekti i za sada su to samo površinska oštećenja.

U Trebinju nema prijavljenih oštećenja na objektima, a zemljotres je izazvao samo bojazan od eventualnih daljih podrhtavanja.