Zaposlenici Grada Mostara Božić i Novu 2014. će dočekati s dugovima i plaćom od listopada

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, gradsko vijeće, statut, duhan, Mostar, Mostar, djeca, djeca sa posebnim potrebama, danijel vidović, Mostar, gradsko vijeće, izbori, Mostar, statut, Ljubo Bešlić, Veselin Gatalo, policija, Mario Šulenta, nekretnine, stanovi, ZZO HNŽ, rasvjeta, javna rasvjeta, Radmila Komadina, Mormonska crkva, Gradska uprava Mostara, Mostarski proračun, Miljenko Zovko, Ljubo Bešlić, dijeta, hrana i piće, debljina, obitelji, siromaštvo, siromašni, grijanje, mostar bus, škole, Grad Mostar, Mostar, gradsko vijeće, Mostarski gradonačelnik, Ljubo Bešlić, Federacija BIH, nekretnine, nekretnine stanova u mostaru, promet nekretninama, Policijski dužnosnici, prosvjed, Rudnik, Mostar, Mostar, javni WC, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, stanovi, Mostar, iznajmljivanje, Mostar, potpisivanje peticije, peticija, Mostar, Udruga Vrisak, peticija, Silente, Udruga Vrisak, Udruga građana Vrisak , koncert, Mostar, tumor, Mostar, stanovi
No, njihov problem je daleko veći jer zarađene plaće koje su im se trebale isplatiti do kraja godine sa svim razlikama ostaju upitne, iako je gradonačelnik Ljubo Bešlić nedavno izjavio kako je punjenje proračuna daleko bolje nego je i sam očekivao, piše Dnevni list.

Upitna isplata dugovanja

- Plaće za deseti mjesec dobili smo 19. prosinca i to nakon što smo je buntovno zatražili, jer nismo imali sredstava za dostojno dočekati Božić, kazao  je predsjednik Sindikata vatrogasaca Grada Mostara Miljenko Zovko.

No, kako ističe, to nije ni blizu dovoljno za podmirivanje svih troškova, jer zbog nagomilanih računa plaća im je dostatna uglavnom za vraćanje dugova. Stoga su tražili plaće za mjesec studeni i isplate dugovanja koja su trebala biti podmirena do kraja ove godine, ali im je u Gradskoj upravi rečeno da nema sredstava i da se ne mogu izmiriti ove godine.

To je izazvalo veliku pometnju među proračunskim korisnicima, jer prema sporazumu koji su s gradonačelnikom Bešlićem potpisali tijekom ljeta trebali su im biti izmireni svi dugovi prije početka Nove 2014. godine.

Međutim, Azur Čomor iz Sindikata vatrogasaca, koji je sudjelovao na samom potpisivanju  tog sporazuma, izgubio je nadu da će im dugovanja i biti izmirena, jer kako kaže, počele su se voditi ponovno neke diplomatske priče koje to jasno nagovještavaju.

- Rečeno nam je kako financijska godina završava 31. siječnja 2014. godine, a samim time i ugovor nije prekršen do tog datuma, kaže Čomor, uvjeren da će se tada pojaviti sasvim nova priča po kojoj će se pravdati neisplaćivanje zarađenih plaća.

- Najgore je to što smo jedini grad koji na izmaku godine ne samo da nema proračun za 2014. godinu, nego nema ni prijedlog niti se zna na što će on ličiti, kaže Čomor, ne krijući da mu je zabrinutost zbog nadolazećeg razdoblja veća nego što smije i priznati.

- Ovo je najgora godina za proračunske korisnike, a još gore je od toga što bi dolazak Nove 2014. mogao biti još gori, sa strahom je zaključio Čomor.

Strah od kolapsa u 2014.

Da drukčije nije ni u JU Dječji vrtići Grada Mostara, priznala je predsjednica sindikata te ustanove Dajana Golemac.

- Najgore je to što su ljudi dobili plaće koje su odmah morali potrošiti na dugove koji su im se nakupili, kazala je ona. Na kraju godine, kako ističe, sva poduzeća zbrajaju svoje troškove i završavaju financijska izvješća, što oni u svojim kućnim budžetima nisu u mogućnosti niti  po jednoj osnovi. Opće je nezadovoljstvo, kako ističu sindikalne organizacije sa svih razina, a kulminirati bi moglo samim početkom Nove 2014. godine, koja se po mnogo čemu gleda kao sudbinska godina.