USVOJEN PRORAČUN Grad Mostar u 2024. godini raspolaže sa 140 milijuna KM, 27 vijećnika glasalo 'za'

Vijeće
Hercegovina.info

Proračun Grada Mostara za 2024. godinu usvojen je na 39. redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara s podignutim rukama 27 vijećnika, protiv se izjasnilo tri vijećnika, a suzdržanih je bilo četiri. Kako je više puta naglašeno u tijeku sjednice, pred mostarskim vijećnicima danas se nalazio rekordni Proračun Grada Mostara, a u pitanju je iznos od 140 milijuna KM, od kojeg su ukupni rashodi i izdaci planirani oko 138 milijuna maraka, a o kompletnoj raspodjeli pisali smo ranije.

Vijeće

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić prokomentirao je proračun s ambicijom i, prema njegovim riječima, realnim potencijalom da će se u narednih četiri ili pet godina on čak i poduplati.

„Svjedoci smo da na svakoj sjednici imamo masu kritika, dobronamjernih ili zlonamjernih, ali je činjenica da svaku prihvatimo i razmotrimo. Mislim da smo u ovom razdoblju isporučili ozbiljan rezultat i u svemu napravili ozbiljan pomak. Proračun predstavlja vrlo ozbiljan izazov, jer smo se trudili da bude implementiran u toj tekućoj godini“, kazao je Kordić pred vijećnicima.

Vijeće

Osvrnuo se na brojne kritike koje su ukazivale na probijanje rokova pojedinih gradnji u Mostaru, ali se odlučio fokusirati na pozitivne korake i pomake.

„Čuli smo kritike da smo probili rokove u nekim gradnjama, ali činjenica je da je Mostar prošao svoju ratnu priču devedesetih, da smo naslijedili ono što jesmo, da ne postoje papiri za određene dijelove, pa s ovim rezultatom smatram da smo uspjeli, nakon samo tri godine, napraviti ipak velike iskorake u infrastukturi i financiranju. Ne znam nijedan grad koji u isto vrijeme gradi veliku dvoranu, bazen, pet malih dvorana, dva nogometna stadiona i još puno toga“, naglasio je Kordić.

Vijeće

Gradonačelnik je posebno istaknuo proces konsolidacije i osiguranje rada javnih preduzeća.

„Donedavno smo ih imali devet, od sutra ćemo imati manji broj, a sve sa željom da institucije budu posvećene svojim građanima, a ne da se netko uhljebi, pa bih rekao da je ovo i najvažnija stavka. Svi smo na zadatku da Mostaru bude bolje, a trudili smo se da nijedan dio ne bude financijski zaboravljen. Mostar nije zadužen grad, promišljamo o još par velikih infrastrukturnih projekata, a vezani su naročito za turistički potencijal“, rekao je Kordić.

Vijeće

Spomenuo je razvijanje potencijala brda Hum i Fortica, kao i izgradnju žičare, a kazao je  i da je odlučeno da svi dijelovi – potencijali, koji se ne nalaze u urbanom dijelu Mostara, da se uz vijeće proglase „zonama od posebnog značaja“ te da će to biti nešto s čime će se baviti u narednoj godini.

„Podižemo kapacitete turističke zajednice, a sljedeći korak je podizanje i komunalnog dijela i preduzeća. Mostarska deponija ovih dana ide u pozitivnom smjeru, a u narednih mjesec dana mogu da najavim da će se krenuti s rješavanjem problema i procesom zatvaranja tog lokaliteta. Danas se ipak možemo pohvaliti proračunom i nadam se da ćemo ga usvojiti kako bismo mogli dalje raditi na razvoju“, kazao je Kordić pred usvajanje.

Vijeće

Vijećnik Hrvatske republikanske stranke Slavko Zovko, kazao je kako je točno da se Mostar gradi, osvrnuvši se na spomenutu gradnju dvorana i drugih objekata, ali uz naglasak da se ti objekti grade već više od tri desetljeća. 

„Istina je da Mostar ima jako puno prostora za napredak, škole su nam loše opremljene, imamo rupe na ulicama, nemamo rasvjetu i vodu negdje još uvijek, tako da da - imamo prostora za napredak. Dvorane se grade po trideset godina, ceste po godinu dana, dakle, možemo tako cijele mandate raditi“, izjavio je Zovko.  

Marko Novak, predsjednik Odbora za financije i poreznu politiku i vijećnik, tijekom izlaganja uz čestitke je kazao da svi zajedno imaju čime da se pohvale, a to su mjere koje su donesene u proteklom razdoblju.

„Danas je pred vama rekordni proračun grada mostara u iznosu od 140 milijuna KM. Kada smo svi zajedno došli u ovu Vijećnicu, zatekli smo 88 milijuna, pa samim tim vidimo pomake. Želio bih vam skrenuti pažnju, na primjer, Odjel za financije tada je imao 4.2 milijuna, a danas ima 9 milijuna u svom proračunu“, rekao je Novak.

Vijeće

Novak je spomenuo i prosperitet i ulaganja u sfere poput besplatnih udžbenika za učenike, pomoć porodiljama, stipendiranje učenika, prevoz, sistematskih pregleda, sredstava uloženih u vjerske objekte, kulturno-umjetnička društva, mjere za smještaj djece u vrtić, pomoć povratnicima i poljoprivrednicima i slično.

„Svi ste zaboravili kako je izgledala Avenija, Dubrovačka ulica, Blajburških žrtava, Radobolja, onda i javna rasvjeta. Investicija u Mostaru ima preko pola milijuna maraka, što znači da se klima u Mostaru promijenila i da smo došli do toga da ovaj grad više ne gledamo kao slučaj, nego će ga i neke ozbiljnije jedinice sa strane gledati s divljenjem i taj proračun će, nadamo se biti, sve veći i veći“, završio je Novak.

Adela Gosto, vijećnica Prve mostarske partije, ukazala je na nekoliko tehničkih grešaka u amandmanima, te je istaknula važnost da se OKC Abrašević uvrsti za stalno u proračun Grada kao sufinanciranje, zbog svega pozitivnog što rade.

„Žao mi je što nisam i ja pripremila neki emotivni govor, kao vladajući vijećnici, ali zaboravili ste u svojim zahvalama da se zahvalite i inflaciji za porast proračuna“, kazala je između ostalog Gosto.

Neovisna vijećnica Boška Čavar obratila se gradonačelniku uz komentar da komentari ne moraju biti nužno zlonamjerni ukoliko ukazuju na neke propuste.

„Što se mene tiče, proračun je loš, nije razvojni nego nazadni. Zanimaju me naknade za taksi stajališta za koja je planiran iznos od 60.000 KM, jer šta se tu radi pa je potrebno toliko ulaganje u taksi stajališta? Također, zanima me koje su to neplanirane uplate, kapitalni grantovi, kao i 700.000 KM grantova za Novu godinu, smatram da je to zaista neprimjereno. Manje od građana uzeti za doček, a sredstva u nešto bolje iskoristiti“, zaključila je Ćavar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.