VJEŽBA Naredna tri dana oko Mostara će se čuti helikopteri i vidjeti brojna terenska vozila

Helikopter na nebu
Hercegovina.info

U skladu sa planom aktivnosti NATO NICS projekta 'Napredna regionalna koordinacija u nesrećama' za 2021. godinu, na području Mostara će biti realizirana terenska vježba za korištenje NICS sistema pod nazivom 'NICS Mostar 2021', najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cilj vježbe jeste osposobljavanje spasilačkih službi zaštite i spašavanja, te razmjena informacija sa Oružanim snagama BiH tijekom pomoći civilnim strukturama u Bosni i Hercegovini u odgovoru na nesreću.

Vježba će biti realizirana od 27. do 29. rujna na širem području Grada Mostara, na lokacijama - Planinica, Brkanovo Brdo, Rujište i Zijemlje. Kako se navodi iz ministarstva sigurnosti BiH u ovoj vježbi će sudjelovati 22 tima, 185 sudionika, 28 vozila te četiri helikoptera.

Na vježbi sudjeluju pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, kao i predstavnici Društva crvenog križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

U sklopu tih aktivnosti, između ostalog, bit će upriličena i pokazna vježba uz učešće spasilaca i helikoptera na lokaciji u blizini 'Snježne kuće' na Rujištu.

Za potrebe izvođenja spomenute terenske vježbe pripremljen je poseban scenario kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s akcentom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.