VJEŠTACI PROTIV LIJEČNIKA : Porod nije napravljen na vrijeme

štrajk, samubojstvo, Banjaluka, crna kronika, svinjska gripa, zdravlje, bolnica, štrajk, zdravstvo, trovanje, Mostar, palačinke, Stolac, aladinići, zaraza, stoka, bruceloza, život, san, koma, bolnica, skandal, Bihać, Vrgorac, Ljubuški, SKB Mostar, tužba, liječenje, nesavjesno liječenje, porod, zdravstvena iskaznica, umirovljenik, bolnica, rutinska operacija, invalid, pogreška, H1N1, gripa, zenica

Na jučerašnjem ročištu su saslušana dvojica sudskih vještaka medicinske struke, te primalja s porodiljinog odjela SKB-a Mostar i krim inspektor. Slučaj trudnice Šego prije dvije godine uvelike je potresao SKB Mostar. Po kaznenoj prijavi njezinog djevera Županijsko tužiteljstvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv troje liječnika 2011., a suđenje je počelo u listopadu ove godine.
U optužnici koju je Dnevni list prekjučer objavio u cijelosti se navodi da su spomenuti liječnici u vremenskom razdoblju od 12. do. 13. veljače 2011. u Mostaru "postupili suprotno zdravstvenim propisima, odnosno svojim postupcima ugrozili život i zdravlje ljudi, u ovom slučaju trudnice i njezina nerođenog djeteta".

Svjedočenje primalje

Tužiteljica Danijela Dalipagić-Rizvanović prvo je ispitala primalju Jadranku Tomić koja je bila dežurna u rađaoni. Primalja Tomić potvrdila je kako je Ana Šego 12. veljače 2011. oko 21.30 dovedena u rađaonu gdje je bila oko petnaestak minuta, sniman joj je CTG (nalaz koji pokazuje srčanu aktivnost ploda i aktivnost materice) i potom je vraćena na Odjel patologije trudnoće.
"Sestra Angela (Ćubela op.a.) mi je rekla da se trudnica vraća na odjel. Imala sam drugi porod u tijeku i nisam bila nazočna pri razgovoru dr. Bušića i dr. Bošković s Anom Šego", rekla je vidno uzbuđena Tomić.
Odvjetnik dr. Kneževića, Nenad Rebac, pitao je primalju je li uobičajena praksa da se trudnica iz rađaone vrati na odjel, na što je ona potvrdno odgovorila. Dr. Ana Bošković iskoristila je priliku za pitanje svjedoku, da kaže kako u rađaonici nije pričala s Anom Šego. Dr. Bošković je objašnjavala i to kako liječnik s odjela inicira odlazak trudnice u rađaonicu, a da samo liječnik koji je dežurni u rađaonici šalje pacijenta iz rađaonice. Pri tom se dalo zaključiti kako je kobne noći dr. Bošković bila na odjelu, a dr. Bušić u rađaonici.
Svjedočio je i inspektor kriminalističke policije iz Mostara Dario Biličić koji ja kazao kako je zaprimio kaznenu prijavu od Vatroslava Šege, koji je pritom kazao kako u SKB-u Mostar nisu mogli dobiti svu dokumentaciji te da je situacija sumnjiva. Slučaj je proslijedio Tužiteljstvu HNŽ-a koje je izdalo nalog za pretres porodiljinog odjela. Do pretresa, svjedočio je inspektor Biličić, pak nije došlo jer je glavna sestra Olivera Perić zamolila da se to ne čini, obećavši da će dobiti svu potrebnu dokumentaciju, što je i učinila.

Riječ vještaka

Ključno na ovom ročištu bilo je svjedočenje sudskih vještaka koji su se u slučaj uključili po naredbi tužiteljstva. Prof. dr. Zdenko Cihlaž, specijalist sudske medicine i patolog, i prof. dr. Zlatan Fatušić, specijalist ginekolog, obojica iz Tuzle, sačinili su zajedničko izvješće, a obojica su iz svoje domene do u detalje objasnili slučaj koji su okarakterizirali kao jedno od najtežih vještačenja. Prof. dr. Fatušić je objasnio kako su prilikom vještačenja imali 3 CTG nalaza. Prvi je rađen 12. 2. 2011. u 14. 30 kada je trudnica primljena u SKB Mostar i on je bio uredan i nije bilo patnje ploda. Drugi je rađen istog dana u 19.30 sati, te ni on ne pokazuje nikakvu patnju ploda, ali pokazuje kontrakcije materice i to da je porod počeo. Treći CTG nalaz od 21.22 sati kaže da se aktivnost materice pojačala i da kontrakcije dolaze na dvije do tri minute. Ni tada ništa nije pokazivalo da plod pati.
On je pojasnio da je porod faktički počeo u 19.30 sati, te da je na osnovi "uskoundulatornog prikaza" bila moguća i patnja ploda.
Vještaci su dali iskaz kako je trudnica u 22.30 sati vraćena na odjel, na sugestiju dr. Kneževića, što piše na CTG-u.
Inače, da bi bilo jasnije, treba dodati kako je dr. Knežević, koji je inače u to vrijeme bio zamjenik šefa porodiljno-ginekološkog odjela, privatno vodio trudnoću Ani Šego.
Njegov poziv, kako stoji u optužnici, uslijedio je oko 22 sata. "Na telefon odjela zove dr. Darko Knežević koji je, koristeći se okolnošću da je Šego vodio trudnoću, rekao telefonski u vidu davanja dijagnoze i medicinskih uputa, ‘da je taj CTG takav mjesec dana i da Šego vrate iz rađaonice, te ako dr. Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku, a da, ako se žena aktivira, neka porod dovrši dr. Ana Bošković'", stoji u optužnici.
"Ana Šego primljena je u bolnicu 12. 2. 2011. u 14.30 sati zbog sumnjivog CTG nalaza sa živim plodom. U 21.55 sati CTG nalaz pokazuje kontrakcije na svake dvije minute. Ženu nije bilo opravdano vraćati iz rađaonice, već je u rađaonici intenzivno pratiti. Do ujutro 13. 2. oko 5 sati se radilo o patnji čeda, te je smrt čeda nastupila između 22 i 5 sati. Točan uzrok smrti nije poznat, jer nije urađena obdukcija iako je to moglo i trebalo biti urađeno. S obzirom na težinu i dužinu čedo je bilo sposobno za izvanmaternični život", dio je vještačkog nalaza.
Vještaci su dodali kako je u trenutku poroda čedo bilo mrtvo i da porod nije napravljen na vrijeme.
"Radilo se o očito neprikladnom tretmanu trudnice i neprimjerenom liječenju trudnice", mišljenja su dr. Cihlaž i dr. Fatlušić, koji su zaključili da je do oštećenja zdravlja u ovom slučaju došlo zbog nečinjenja.
U više navrata dr. Faklušić je objasnio "kako nije bilo rezonski da se pacijenta s takvim kontrakcijama prebaci na odjel gdje neće biti praćen". "Patnja je počela između 21.55 i 5 ujutro kada je sestra na patologiji radeći CTG vidjela da nema srčanih otkucaja. Mogući nastanak smrt je najvjerojatnije nastupio zbog intrauterine patnje ploda", kaže dr. Fatušić.
On objašnjava kako do takve patnje dolazi kada se maternica grči uslijed kontrakcija. Ukoliko one potraju, to šteti plodu i može biti razlog smrt.
Prof. dr. Cihlaž rekao je kako je 14. 2. rađen PHD posteljice i kako je nalaz pokazao da je posteljica bila normalna bez patoloških promjena. Rekao je da obdukcija nije rađena.
Na pitanje tužiteljice Dalipagić-Rizvanović je li čedo imalo nekih anomalija, Cihlaž je kazao kako s obzirom da je beba rođena s 4,500 kg i 58 centimetara dužine vjeruje kako nije imala nikakvih anomalija. Također, on je objasnio da bebe koje imaju neke anomalije, ne umiru na porodu. Vještak Cihlaž je dodao kako su nalazi Ane Šego bili uredni i da se nije radilo o rizičnoj trudnoći.

Izjave liječnika

Dr. Ivan Bušić priliku postaviti pitanje vještaku iskoristio je da kaže kako je pacijentici u 14.30 sati rekao da mora ostati u bolnici i da se mora intenzivno nadzirati.
"Rekao sam da se žena hitno prebaci i radi", kazao je dr. Bušić.
Dr. Ana Bošković vještaku je kazala kako se ona ne bi složila s mišljenjem da je porod bio počeo dok su oni promatrali ženu.
"CTG je pokazivao kontrakcije, ali žena nije imala bolove. Ja i sestra Angela rekli smo joj da nas, ako bilo što osjeti, zove. Ona je spavala. Neke stvari su sudbinskog tijeka", rekla je potresenim glasom dr. Bošković.
Dr. Knežević tijekom cijelog suđenja nije ništa pitao ni komentirao.
Vještak Fatušić, koji ima 30 godina iskustva u akušerstvu, objasnio je pojedinosti oko poroda navodeći da porod kod prvorotkinja počinje 18 sati prije samog čina rađanja, a 12 kod drugorotkinja, te da bolovi nemaju veze s dijagnozom.
Nastavak suđenja zakazan je za 23. prosinca. Po Kaznenom zakonu, za djelo nesavjesnog liječenja za koje se tereti troje liječnika iz Mostara predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana, dok npr. za kazneno djelo nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom prijeti kazna do 12 godina zatvora.

Dnevni list