Uspješna godina za HNK Mostar unatoč koronakrizi

HNK Mostar hrvatsko narodno kazalište mala scena
hercegovina.info

Koronakriza donijela je promjene u funkcioniranju kazališnih kuća i brojne nemogućnosti ostvarenja zacrtanih ciljeva. U godini na izmaku globalna situacija dovela je do otkazivanja gostovanja i festivala te brojnih drugih planiranih aktivnosti.

„Radili smo pod posebnim režimom, ali nismo se predali ni odustali. Naprotiv, kada je izgledalo da je sve stalo, započeli smo rad na predstavi 'Spremni'. Sedam festivala na kojima smo trebali igrati sa šest različitih predstava je otkazano zbog korone, 15 gostovanja, a nisu realizirane ni dvije nove predstave koje smo imali u planu“, kaže ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Ipak, ansambl i zaposlenici HNK Mostar i u takvim ograničavajućim okolnostima nisu posustali te su iz ove godine uzeli najviše što su mogli.  

„HNK Mostar imao je odličan početak godine s predstavom „Identitluk“ koja je tijekom ove godine dobila 16 nagrada. U ovakvoj godini to je zaista velika stvar za kompletan ansambl predstave i jako smo ponosni na tu činjenicu“, kaže glumac HNK Mostar Ivo Krešić.

Osim Identituluka, i „Gnijezdo“ je briljiralo u ovoj godini osvojivši nagradu na Festivalu glumca u Konjicu za najbolju kolektivnu glumačku igru. 

Inače, predstava „Spremni“, nastala prema tekstu hrvatske autorice Kristine Gavran, i u režiji Jelene Kordić Kuret, prva je predstava u BiH čija je priprema započela i premijera održana u koronakrizi.

Potkraj godine počelo se raditi i na predstavi „Ja od jutra nisam stao“ koju režira mladi hrvatski redatelj Dražen Krešić po tekstu Une Vizek, a koja će imati premijeru u siječnju iduće godine.

Ostvarene su i radionice pisanja dramskog teksta i filmskog scenarija, nastavljen je rad u okviru Dramskog studija mladih, održano je nekoliko „off“ programa, odnosno promocija knjiga i sličnih događanja. Objavljen je i natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, a po nagrađenom tekstu bit će postavljena predstava u idućoj godini.

„Kazališni djelatnici u svijetu itekako su osjetili sva ova događanja u vezi s korona virusom, ali teatar je preživio, a odnos glumca i publike nikada neće biti zaustavljen“, zaključuje Ivo Krešić.