Urbanizam uskoro seli u Đački dom

Kako doznajemo iz izvora bliskih Odjelu za urbanizam i građenje, ovaj proces traje veće dulje vrijeme, jer Urbanizam godinama plaća basnoslovnu najamninu za sadašnje prostorije, koje se nalaze u zgradi federalnog Agronomskog instituta. Navodno, su dosada za najamnine platili oko pola milijuna maraka, što se pokazalo prevelikim troškom koji se više nije mogao tolerirati, te su u suglasnosti s ostatkom Gradske uprave odlučili potražiti nove prostorije.

Rekonstrukcija prostorija

Ubrzo su ih našli u Đačkom domu, točnije u dijelu koji je dulje vrijeme većim dijelom koristio Građevinski fakultet, koji ih je prije određenog vremena napustio nakon što je izgrađena njihova zgrada u kampusu Sveučilišta.

No, nakon što su se u Odjelu za urbanizam i građenje uvjerili kako su nove prostorije u katastrofalnom stanju, morali su se odlučiti za njihovu potpunu rekonstrukciju. “Prostorije su bile jako loše, krov je propuštao, parket je u potpunosti oštećen, pa smo se odlučili za njihovu rekonstrukciju. Ubrzo je raspisan i natječaj za radove u visini od 350.000 maraka. Sredstva jesu velika, ali se mora znati kako su ona mizerna u odnosu na velike najamnine koje su se plaćale za sadašnje prostorije”, kazao nam je naš sugovornik blizak Odjelu za urbanizam i građenje.

Točan datum preseljenja je nepoznat iz razloga što nije usvojen gradski proračun za ovu godinu, a iz kojeg bi mogli uplatiti sredstva izvođaču radova, kojemu su dosad samo dali akontaciju u iznosu od 50.000 maraka.

Smanjenje troškova

Informacije o skorom preseljenju Odjela za urbanizam i građenje potvrdili su nam i u Uredu za odnose s javnošću u Gradskoj upravi Mostara. “Preseljenje u nove prostorije će biti od velikog značaja za Gradsku upravu koja radi na čak 13 adresa. Pored toga smanjit će se dodatni troškovi, koji se izdvajaju za plaćanje najamnina, a u svakom slučaju će se poboljšati i komunikacija među odjelima u Gradskoj upravi, jer će se dva odjela nalaziti u istoj zgradi”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću.

Dnevni list