UČILICA Roditelji u Hercegovini sve veću potrebu imaju za dodatnim boravkom za svoju djecu

Školaonica učilica
Ilustracija

U posljednjih nekoliko godina u Hercegovini se počeo otvarati sve veći broj učilica, u koje roditelji vode djecu kako bi tamo provodili vannastavni program, odnosno jednu vrstu produženog boravka.

S obzirom na to da danas u pravilu oba roditelja rade, potreba za mjestima produženog boravka u Hercegovini je sve veća.

U Ljubuškom smo ih pronašli tri, u Širokom Brijegu dvije, Čitluku i Međugorju po jednu. Grad Mostar broji njih pet.

Jedna od njih je Školaonica:

"Školaonica je projekt koji je nastajao dugo godina, s obzirom na to da su se na to uvijek vezali vrtići i produženi boravci. Međutim, s obzirom na potrebe školske djece, realno je nemoguće povezati jednu i drugu djelatnost. Nemoguće je da djeca predškolskog uzrasta borave zajedno sa školarcima. Stoga je pokrenuta i školaonica 2017. godine“, kaže za hercegovina.info Dragana Moro voditeljica Školaonice.

Na kakve ste reakcije naišli?

"Od tada do danas mi smo uistinu postigli dobre rezultate u radu s djecom školskog uzrasta. To su djeca od prvog do četvrtog razreda, kada završava potreba za nekakvom dnevnom skrbi, odnosno nekakvim dodatnim sadržajem van nastave“.

Koliko vaša Školaonica danas broji polaznika i kakav je zapravo njihov program?

"Ta brojka varira. Četrdesetak djece radi u skupinama sa četiri učiteljice. Djeca po skupinama su jednakog uzrasta. Oni na dnevnoj bazi tu završavaje svoje domaće zadaće, tu imaju osiguran doručak, ručak i užinu. Ima tu i dosta kreativnih radionica. Evo za naš slučaj mogu reći, budući da smo mi u pješačkoj zoni kod parka Zrinjevac, kada je lijepo vrijeme dosta vremena djeca provode i vani. Kalendarom se prate propisane aktivnosti po pitanju obilježavanja nekih važnih datuma. Jednako tako s djecom se rade i strani jezici. To je jednostavno dodatni sadržaj za djecu koja završe nastavu u nekim ranijim jutarnjim satima ili idu kasno popodne u školu. Tako da školaonica jednostavno pomaže roditeljima u tim nekim svakodnevnim aktivnostima“, ističe Moro za hercegovina.info, te dodaje:

"Danas je jednostavno takvo vrijeme da čak i bake i djedovi još uvijek rade, tako da i roditelji zbog svojih radnih obaveza ne mogu djecu ostaviti samu. U europskim zemljama vi imati standardom propisano da dijete ispod deset godina ne može biti samo. Kod nas još uvijek standard to nije propisao, ali definitivno kada vidite te klince koji tek kreću u školu, jednostavno je nemoguće da to dijete satima bude samo kući. Ovo je jednostavo osnovna potreba roditelja za pomoći u dnevnom radu, s djecom. Potreba roditelja je jako velika, a kvaliteta je ta koja određuje koliko će vam roditelji dati povjerenje. Ovo je jedna ogromna ljubav, ali i velika odgovornost", kazala je Dragana Moro za hercegovina.info

Činjenica je jedna. Otvaranje učilica jedna je nova oblast, za sada još novo i pomalo ne istraženo područje.  Potreba roditelja je jako velika,  do te mjere da se pojedini čak više i ne žele toliko reklamirati s obzirom da nisu u mogućnosti primati više djece.

Za sada ne postoji mogućnost registriranja produženog boravka, budući da bi se zakon odmah morao odraziti i na škole, što bi za državu značilo izdvajanje većih i značajnijih financijskih sredstava. Dok zakon ne dođe, oni koji žele krenuti u ovu vrstu posla, naići će na brojne prepreke prilikom registriranja istih koje se za sada registriraju kao učilice ili igraonice.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.