U Mostaru nema gripe, ali se očekuje u veljači

posao, posao u inozemstvu, razgovor za posao, posao iz snova, zaposlenje, BIH, radnici, Rotavirus, Mostar, Hercegovina, uhićenje, bolnica, mito, bolovanje, Hercegovina, liječnik, smjena, Mostar, Ljuba Praljak, Mostar, zdravlje, bolnica, Split, dijete, pacijent, pacijenti, BIH, prava, anketa, Mostar, građani, građani BiH, liječnici, Mostar, anketa, građani, prava pacijenata, HNŽ, zdravstvo, zdravstvo, obećanja, Široki Brijeg, logoped, Mostar, šutnja, anketa, prava pacijenata, HBŽ, zdravstvo, anketa, prava pacijenata, okrugli stol, Posušje, liječenje, prava, okrugli stol, Livno, zdravstvo, muškarac, žena, liječnici, razgovor, istraživanje, sprdex, most, kondomi, županija, pacijenti, pacijentice, pacijent, Tomislavgrad, zdravstveno vijeće, HBŽ, pacijenti, studenti, učenici, Mostar, HBŽ, lijekovi, lijekovi, svinjska gripa, AH1N1 virus, ginekolog, korisni savjeti, žene, zabrinutost, parcitipacija, zdravlje, peticija, ambulanta, Mostar, anketa, anketa, zdravstvo, Sarajevo, Sarajevo, medicina,
...pomoć zbog prehlade sa simptomima malaksalosti, glavobolje, povišene tjelesne temperature i bolova u grlu.

No, u Domu zdravlja Mostar kažu kako do sada nisu imali registriran broj slučajeva gripe, jer se većina njih javljaju zbog virusnih oboljenja i to najčešće starija populacija iznad 65 godina i djeca.

Promjene temperatura

Uzrok tome su nagle promjene temperature kao i boravak u zatvorenom prostoru koji posebno pogoduju virusima, obzirom da je sada u ovom periodu sezonska gripa u tendenciji rasta, što nam je potvrdila doktorica Doma zdravlja Mostar, Andrea Čarapina.

"Početkom siječnja imali zabilježenih gripoznih pacijenata, ali nismo imali dokazivanja uzročnika, tako da slobodno možemo reći da službeno nismo primijetili epidemiju. Empirijski je bilo zabilježeno da je bilo pacijenata s gripom, ali sve je prošlo bez nekih većih komplikacija", kazala je u izjavi za Dnevni list, dr. Čarapina.

Na osnovu prijašnjih iskustava, kaže kako gripa obično stiže krajem siječnja i početkom veljače.

Kad je u pitanju prevencija od gripoznih oboljenja, dr. Čarapina je kazala kako cjepivo protiv gripe i dalje ostaje kao mjera koja se preporuča osobito ugroženim kategorijama kao što su kronični bolesnici te umirovljenici. Ove godine su, prema njenim riječima, malo više educirali građane koji su se više cijepili već proteklih godina, s tim da su pojedini kupovali cjepiva jer su imali samo nešto rezervirano od Zavoda za javno zdravstvo.

Savjeti

Obzirom da je ovo period kada se očekuje gripa Čarapina savjetuje se da se izbjegavaju putovanja, te da građani vode računa o provjetravanju svojih prostorija.

"Bitno je izbjegavati skupove, zagušljivost i zadimljenost, voditi računa o respiratornoj higijeni, te izbjegavati prostore gdje se okuplja većina ljudi", kazala je Čarapina, te je dodala kako je u prevenciji jako bitna osobna higijena, odlaganje maramica, te posebno pranje ruku.

Ukoliko se razbolimo, bitno je gripu preležati, ostati kući i odmarati, kako zbog vlastitog zdravlja, tako i zbog zdravlja drugih ljudi, kako se virus ne bi širio dalje.