FOTO  U mostarskoj katedrali zaređeni novi svećenici

Ređenje
CNAK

Danas, na svetkovinu svetih Petra i Pavla, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj msgr. Ratko Perić zaredio je trojicu novih svećenika.

Zaređeni su: don Ante Jukić iz Posušja, don Antonijo Krešić iz Hrasna i don Mate Pehar iz Mostara, župa Katedrala. Uza sve mjere o okupljanju i socijalnoj distanci okupili su se svećenici, najuža rodbina i prijatelji kako bi sudjelovali na ovome svečanom misnom slavlju. Na svetoj Misi bila su prisutna i četvorica đakona Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM koji će sutra biti zaređeni za svećenike.


Nakon što je generalni vikar naših biskupija don Željko Majić predstavio kandidate, biskup Ratko izgovorio je propovijed u kojoj je, između ostaloga govorio o današnjim svecima sv. Petru i Pavlu koje je, kako reče Biskup, Rim “ubio”, a oni su kasnije taj grad “osvojili”. Upravo njihov život primjer je svima nama, osobito svećenicima, a poziv na mučeništvo koje su njih dvojica proživjeli trajna je kategorija kršćanima. Novoređenicima je poručio da je lakše svećenikom postati nego ostati, te da kroza svoj svećenički život provode Božje zapovijedi i opslužuju Božji nauk.

Litanije je pjevao don Ivan Bijakšić, te su svi okupljeni kleknuli a kandidati legli u molitvi ispred oltara. Biskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda prezbiterata.