FOTO  U Galeriji Aluminij otvorena Terra incognita dubrovačkoga majstora Lukše Peke

Galerija Aluminij, aluminj, aluminij izložba, mostarski aluminij
...očekivano su sinoć okupila mnoštvo mostarskih poklonika likovne umjetnosti. U suorganizaciji Galerije Aluminij i Studija povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Pekina je izložba otvorena u pitkomu ozračju publikom ispunjenoga galerijskog Salona 1, a uvodnu je riječ kazala pročelnica spomenutoga studija prof. dr. Ljiljana Rajković, zahvalivši se Galeriji Aluminij i dekanima Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a, prof. dr. Zoranu Tomiću i prof. dr. Mariju Vasilju, na ukupnoj potpori koju pružaju umjetnicima i promidžbi njihova stvaralaštva.

Rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka podsjetio je kako je Peko u Aluminijevu izložbenom prostoru izlagao još 2005. godine, izazvavši tada veliko zanimanje javnosti svojom zaokupljenošću otocima i morem.

- Ovoga puta, on vidike širi na nepoznatu zemlju. U naglašenomu koloritu, kako nam i sam kazuje, otkriva nešto što zapravo ne postoji. Svjedočeći zadovoljstvu na licu ovoga poštovanoga gospodina kojega sam, prije svega, doživio kao samozatajnoga i izrazito samokritičnoga slikara, s razlogom mogu kazati kako večeras dišemo dubrovački, jer nam je u Mostar, iz svojega ateljea, Lukša donio dašak njegova drevnog grada - kazao je Juka, najavivši kustosa izložbe, povjesničara umjetnosti Marina Ivanovića, također Dubrovčanina, koji je u kataloškomu osvrtu zapisao kako Pekova Nepoznata zemlja, u svojemu latinskomu nazivu, nosi arhaičnost antičkih krnjih pretpostavki o svijetu koje, upravo zbog toga što su neutemeljene, pružaju širok prostor nagađanjima i maštarijama.

- Peko je discipliniranim slikarom čija djela nedvojbeno odražavaju baš tu odliku njegove osobnosti, istodobno mu dajući prostor za odmak od sebe u nepoznatoga sebe, zbog čega je, prikladno, taj prostor podsvjesnoga i obuhvatio nazivom Nepoznata zemlja. Ovaj ciklus predstavlja jednu primordijalnu luku, nekakov svijet u nastanku. Peko je uvijek koristio izraženo jarke žute i crvene boje, odnosno on ima izražen taj solarni činitelj te se zmijske vale, spaljeni otoci, spržena zemlja, sunčana obala i slično (nazivi koji prate ciklus) onda pronalaze kroz tu njegovu pikturalnost - pronicljiv je Ivanović koji nadalje pojašnjava kako je ciklus Terra incognita nastajao posljednjih nekoliko godina, a zaokružen je lani, proslavom 50-godišnjice Pekova stjecanja diplome na Zagrebačkoj ALU.

Vidno dirnut reakcijama nazočnih, Peko se, u pratnji svoje supruge, nazočnima obratio riječima zahvale, istaknuvši osobni ponos što mu je omogućeno predstaviti svoje recentne radove mostarskomu likovnom općinstvu. Podsjećamo, postav mostarske izložbe potpisuje povjesničarka umjetnosti Barbara Martinović, a nakon Galerije Aluminij, u kojoj izložba ostaje otvorenom do 22. travnja, Terra incognita seli u zagrebačku Modernu galeriju, u kojoj će biti otvorena 30. ovog mjeseca.

Inače, Peko je rođen 1941. u Dubrovniku, u kojemu je prve likovne poduke dobio kod slikara Antuna Masle i Koste Strajnića. Godine 1965. diplomirao je na ALU Zagreb, u klasi Otona Postružnika i Đure Tiljka, kada je dobio nagradu ALU za grafiku i prvi put izlagao s dvojicom dubrovačkih Josipa - Škerljem i Trostmannom. Na grafičkoj specijalki ALU Zagreb završio je poslijediplomski studij kod Marijana Detonija 1968. godine. Ostvario je čitav niz samostalnih i skupnih izložbi, dobitnikom je brojnih nagrada i priznanja, a živi i stvara u rodnomu Dubrovniku.

aluminij.ba