Sinoć održana književna večer u Mostaru

...„Tebi“ Vesne Hlavaček i „Jazz roman“ Krunoslava Šetke, te je prigodno obilježena i godišnjica smrti književnika Dragana Šimovića.

O Draganu Šimoviću, kao pjesniku i čovjeku govorili su njegovi bliski suradnici i prijatelji Ljubo Krmek i Dragan Marijanović. Krmek je Draganu u čast prije mjesec dana napisao i jednu pjesmu koju je sinoć i pročitao jer nema ljepšeg načina kojim se možemo prisjetiti jednog pjesnika nego pjesmom. Marijanović je zahvalio Napretku što je organizirao ovu književnu večer i ovo prisjećanje budući je Šimović bio istinski član Napretka od samog osnivanja, a ujedno je bio i najmlađi član Središnje uprava u dugoj povijesti ovog društva. Prisjetio se Marijanović i druženja u Škrinji, naravi, upornosti i tvrdoglavosti Šimovića koji je „ustrajavao u svojim stavovima i onda kad je znao da nije upravu“, dovodeći ujedno u kontekst pjesništvo Šimovića i Antuna Branka Šimića, a koje povezuje i to što su obojica prerano preminula.

Nova knjiga poezije Vesne Hlavaček „Tebi“, koja je krajem prošle godine izašla u Napretkovoj nakladi, također ima veze sa Šimovićem jer je Hlavaček jednu pjesmu posvetila njemu. O ovoj zbirci pjesama govorio je književnik i književni kritičar Zdravko Kordić koji je kazao kako je Vesna Hlavaček suvremena pjesnikinja, suvremena Anka Topić koja je i prva pjesnikinja u Bosi i Hercegovini koja je objavila zbirku poezije. Kordić je u svojem izlaganju govorio i o Vesninoj prvoj knjizi „Pun krug“, tiskanoj prije dvije godine, analizirajući različite emocije koje su protkane Vesninim sonetima. Nije mogao zaobići ni gorku istinu ni činjenicu da Radio Herceg – Bosne, na kojem radi i Hlavaček, već nekoliko mjeseci ne emitira program zbog čega se osjeća siromaštvo, napose kada je riječ o emisijama kulture koje je Vesna izvrsno uređivala i vodila. 
Sam autorica nije krila zadovoljstvo što joj je nova zbirka pjesama predstavljanje mostarskoj publici nakon nedavno održane promocije u Sarajevu, a dodatan razlog je i to što joj prošla zbirka nije predstavljena u Mostaru. „Knjigu sam posvetila svojoj majci i nekako imam dojam da je stihove u njoj napisala upravo ona, ali preko mene, jer je bila pjesnička duša“, kazala je autorica.

Knjigu Krunoslava Šetke „Jazz roman“, koja je posvećena Draganu Šimoviću, predstavio je prof. dr. Antun Lučić. On je rekao da je ovaj interesantni tekst nešto novo i kako i tekst, ali i sam Šetka, mogu biti temelj jednog novog književnog mostarskog kruga. „Nedavno sam ima priliku vidjeti i novi Šetkin roman, koji se tek treba objaviti, i on je slijed ove izašle knjige, baš kao što je knjiga „Tebi“ slijed „Punog kruga“, kazao je Lučić.
„Da nije bilo Dragana Šimovića ova bi knjiga tj. tekst završio u smeću i zato hvala Draganu što je otkrivao mlade književnike i talente, a tako je potaknu i bodrio i mene“, kazao je Šetka. 

Stihove i ulomke iz knjiga, kao i pjesme Dragana Šimovića, govorili su Maja Lasić, Nela Tomić i Miro Barnjak, a svoj glazbeni doprinos ovoj književnoj večeri dali su Ferdinad Zovko i Meliha Kulukčija koju su izveli skladbe Ivana pl. Zajca i Josipa Hatzea.

Svakako na koncu treba reći kako je književnu večer vješto i na umjetnički način vodio novinar Nebojša Dimitrijevći koji je samo zbog ove večeri došao iz Sarajeva.

 

ABCportal.info