Sajam srednjih škola Grada Mostara 2013.

sajam srednjih škola
Osnovni ciljevi Sajma su: promoviranje suradnje i komunikacije u gradu Mostaru, realizacija i predstavljanje javnosti zajedničkih aktivnosti profesora i učenika svih srednjih škola, zajedničko promoviranje i predstavljanje srednjih škola. Kao i svake godine Sajam će se provesti u suradnji s ravnateljima škola, profesorima, učenicima, Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, predstavnicima nevladinog sektora.

Za organizaciju i provedbu Sajma zadužen je Odbor na čelu s Eminom Jusufbegović, savjetnicom za srednjoškolsko obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Danas, u petak 15. studenog 2013 godine s početkom u 9h, u sklopu Sajamskih aktivnosti, u suradnji sa Udruženjem ELSA, koga čine studenti prava Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru, održat će se javna rasprava na temu: „Odgoj ili obrazovanje". Debatni klubovi osam gradskih srednjih škola, u suradnji sa svojim profesorima, su oformili zajednički tim koji će odmjeriti snage u debatiranju sa zajedničkim timom studenata oba Pravna fakulteta, članovima ELSE. Javna Rasprava će se održati u Sali za simulaciju suđenja Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar.

U utorak,19.11.2013.godine, na Sajmu, u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade Federacije BIH, u vremenu od 9 do 17h, sve srednje škole iz Mostara će se predstaviti sa informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima, koristeći štandove predviđene za tu svrhu.

Učenici završnih razreda mostarskih osnovnih škola, u pratnji nastavnika, će taj dan posjetiti štandove srednjih škola te se informirati o ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje. Kako bi učenici završnih razreda iz okolnih mjesta imali priliku doći na Sajam za njih će biti osiguran prijevoz. Svaka srednja škola će imati dva do četiri predstavnika na svom štandu.

Volonteri Sajma - učenici srednjih škola iz Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara će biti zaduženi za sigurnost i protok posjetitelja na Sajmu. Prilikom posjete Sajmu svaki učenik završnog razreda osnovne škole će dobiti Informator - knjižicu sa informacijama o ponudi srednjih škola sa područja Mostara.

U sklopu Sajma se provode i zajedničke aktivnosti mješovitih timova profesora i učenika srednjih škola. Mješoviti timovi su formirani u rujnu 2013. godine, a sačinjavaju ih učenici iz škola sa srodnim zanimanjima/smjerovima, a jezični različitih nastavnih planova i programa. Mentori timova su profesori imenovani od istih škola. Članovi timova i njihovi mentori ove godine provode zajedničke aktivnosti na temu: Turistička ponuda/razglednica Grada Mostara, iz ugla škola i zanimanja/struke koje škole nude učenicima (umjetnost, gastronomija, arhitektura, muzika, promet, zdravstvo, ekonomija, industrija, moda itd.). Zajednički timovi su istraživali i pripremili portfolio prezentacije o svojim rezultatima rada koje će biti izložene drugog dana Sajma.

Za sve sudionike zajedničkih aktivnosti, je nakon završetka slagalice o turističkoj ponudi Grada Mostara, dana 14.11.2013.godine, organizirana je simulacija turističke rute, pa su učenici i profesori imali priliku zajedno prošetati gradom, posjetiti turističke atrakcije i ručati. Ručak za sve sudionike zajedničkih aktivnosti je osigurala Agencije Fortuna Tours, kao prijatelj Sajma.

Na kraju aktivnosti će se tiskati brošura, koja će sadržavati rezultate istraživačkog rada zajedničkih timova. Prije početka zajedničkih aktivnosti na gore zadanu temu, za učenike i profesore srednjih škola, članove mješovitih timova, njih ukupno 120, u ponedjeljak, 7. listopada 2013. godine u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru održano je predavanje o turističkoj ponudi Grada Mostara.

Predavanje je održao istaknuti, profesionalni turistički djelatnik, Mili Bijavica, vlasnik i direktor Turističke agencije Fortuna Tours Mostar. Predavanje je zainteresiralo sve prisutne, a imalo je za cilj da timovima daju smjernice za istraživanje na temu turističke ponude/razglednice Mostara.

U srijedu, 20.11.2012.g. u 10h je planirana Konferencija za tisak na kojoj će se medijima obratiti Gradonačelnik Mostara, Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK-a i predstavnik Misije OESS-a u BiH.

Nakon toga, sa početkom u 10 i 30h, u Gradskoj Vijećnici Grada Mostara održat će se svečana ceremonija na kojoj će se uzvanicama Sajma obratiti Gradonačelnik Mostara, županijski Ministar obrazovanja, predstavnik Misije OESS-a i predsjednici Aktiva direktora i ravnatelja srednjih škola. Nakon toga predstavnici Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda će prezentirati rad školskih istraživačkih timova.

Ceremonija će se završiti prezentacijom Sajma srednjih škola Grada Mostara 2013-te od strane Predsjedavajuće Odbora za organizaciju i provedbu Sajma srednjih škola Grada Mostara. Na ceremoniji će biti upriličena i izložba portfolio prezentacija o rezultatima rada školskih, istraživačkih timova.

Pomoć u realizaciji Sajma srednjih škola Grada Mostara pružaju volonteri Vijeća učenika svih srednjih škola, Vijeće mladih Grada Mostara i OKC Abrašević.