Projekt Sajam srednjih škola Grada Mostara – Mostovi prijateljstva

Marin Čarapina, Mostar, sajam srednjih škola
. Ove godine Vijeće mladih Grada Mostara u partnerstvu sa Gradom Mostarom i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-e, u sklopu obilježavanja međunarodne sedmice tolerancije, tradicionalno organiziraju Sajam srednjih škola. Sajam srednjih škola - Mostovi prijateljstva ove godine se realizira u sklopu Projekta „Dijalog za budućnost" koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s Predsjedništvom BiH.

Sajamske aktivnosti sufinanciraju organizacije UN-a. Zahvaljujući financijskoj podršci organizacija UN-a Sajam je ove godine osnažen, tako da su ove godine u sajamskim aktivnostima sudjeluju i srednje škole iz Zapadno-hercegovačke županije, s područja Širokog Brijega/Gimnazija Fra Dominika Mandića i Srednja strukovna škola/ i iz Ljubuškog/Gimnazija Ljubuški/.

Radi se o Projektu koji se priprema i realizira tokom cijele godine, a završni dio Projekta se realizira u pravilu u trećoj sedmici mjeseca novembra, u sklopu obilježavanja Međunarodne sedmice tolerancije.
Osnovni ciljevi Sajma su: promoviranje suživota, suradnje i komunikacije u gradu Mostaru i šire, zajedničko predstavljanje srednjih škola odnosno ponude Grada Mostara kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje te realizacija i predstavljanje zajedničkih aktivnosti mješovitih timova sastavljenih od profesora i učenika srednjih škola koje obrazuju učenike za srodna zanimanja, a po jezično različitim nastavnim planovima i programima.

U Sajamskim aktivnostima sudjeluje više od 2500 sudionika, od čega 1047 učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja Grada, njihovi nastavnici, roditelji, direktori osnovnih škola, preko 1000 učenika, profesora, direktora i ravnatelja srednjih škola, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod, Dekanesa i osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, dekanica i osoblje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, studenti pravnih fakulteta iz Mostara - članovi ELSE Mostar - Evropskog udruženja studenata pravnih fakulteta, članovi Vijeća mladih Grada Mostara, Vijeća učenika srednjih škola Grada Mostara i Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Svi oni na najljepši mogući način, svako u okviru svojih mogućnosti, sa puno ljubavi, zalaganja i međusobne suradnje realiziraju sajamske aktivnosti.

Završne aktivnosti Sajma srednjih škola Grada Mostara -Mostovi prijateljstva će se održati u vremenu od 17. do 20. studenoga 2015. godine

17.11. Sajamski dan- Sajam srednjih škola Grada Mostara - Kongresna dvorana u
zgradi Vlade FBiH u vremenu od 8 do 18h;
18.11. Kviz „Obrazovanje bez diskriminacije" - Koledž ujedinjenog svijeta Mostar, s
početkom u 11h;
19.11. Javna debata - Pravni fakultet Univerziteta Džemal Bijedić, sa početkom u 11h;

20.11. Svečana ceremonija i izložba učeničkih radova - Vijećnica Grada Mostara, sa
početkom u 10,30h;
20.11. Zabava za srednjoškolce - OKC Abrašević.

U utorak, 17.11.o.g. na Sajmu srednjih škola Grada Mostara, u kongresnoj dvorani u Zgradi Vlade Federacije BiH, sve srednje škole sa područja Grada Mostara/ 19 javnih i 3 privatne/, će se predstaviti sa informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima, koristeći štandove predviđene za tu svrhu.

Učenici završnih razreda mostarskih osnovnih škola, u pratnji nastavnika, taj dan će posjetiti štandove srednjih škola te se informisali o ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje. Kako bi učenici završnih razreda iz prigradskih naselja imali priliku doći na Sajam za njih je obezbijeđen prevoz.

Prilikom posjete Sajmu svaki učenik završnog razreda osnovne škole će dobiti Informator - knjižicu sa informacijama o ponudi srednjih škola sa područja Mostara. Očekuje se preko 1500 posjetitelja tog dana.