Poremećaj govora najčešći problem predškolske djece

senada vujica, poremećaj, govor, Dom zdravlja Mostar, stres

Međutim, svi ovi problemi se, kaže dr. Vujica, timskim radom uspješno prevladavaju.

Prema riječima prim. dr. Vujice, ove školske godine zbog nezrelosti i nespremnosti samo osmero djece nije dobilo odobrenje za upis u školu.

Stres
"Pored psihičke nezrelosti za školske klupe, evidentirana su i djeca koja imaju posebne potrebe, a Centar za socijalni rad dalje ih upućuju u odgovarajuću ustanovu za njihovo obrazovanje", kaže prim. dr. Vujica.
Ona objašnjava kako je razlog psiholoških problema kod djece najčešće usko povezan sa stresom i strahom od škole, kao i ranim odvajanjem od majke.
"Timskim radom se trudimo prevladati psihološke probleme koji nastaju najčešće zbog ranog odvajanja djeteta od majke, stresa i straha od škole. U ovaj problem uključujemo psihologa te zajedno s njim odlučujemo jesu li djeca spremna za upis ili ne", ističe prim. dr. Vujica.

Pad nataliteta
Prim. dr. Vujica upozorava na činjenicu kako se svake godine sve manje djece upisuje u škole. "Pad nataliteta definitivno se već počeo osjetiti i sve je manji i manji broj djece koja se upisuju u školu. Bijela kuga je već nastupila, a ono što su prognozirali stručnjaci već se osjeti", rekla je prim. dr. Vujica.
Prema rezultatima upisa u osnovne škole na području Mostara, u prvi razred u školskoj 2014./2015. krenut će 968 prvašića. U prvi razred su upisana djeca koja su rođena 2008. godine, odnosno djeca koja su do 1. ožujka navršila 5 i pol godina, odnosno 6 godina do 1. rujna. Ove godine upisano je 959 prvašića u osnovne škole i 9 prvašića u školu s posebnim potrebama. Primjetno je kako se broj prvašića zadnjih godina stabilizirao i kreće se između 900 i 950. No, usporedbe radi, u odnosu na 2005. kada su upisana 1394 prvašića, zadnjih godina je primjetan pad od 31%.

Ukupan broj upisanih učenika u osnovnim školama prije devet godina je 11.695, a u prošloj 8782. Dakle, primjetno je smanjenje oko 25%, što znači da u budućnosti i dalje možemo očekivati smanjenje ukupnog broja učenika u školama.

Dnevni list