Poplavile prostorije HNK Mostar, upitan daljnji rad kazališta

HNK Mostar, Mala scena HNK Mostar, poplava
...kiše koja je s nedjelje na ponedjeljak zasula Mostar, piše Večernji list BiH.

Ploča, koja je izlivena prije dvadesetak godina, propustila je na nekoliko mjesta, voda je došla blizu električnih vodova, ali, srećom i brzom intervencijom, nije ugrozila kostime, rekvizite i samu Malu scenu gdje se izvode predstave.

I ovaj posljednji slučaj još je jednom povukao pitanje izgradnje zgrade jer je krajnje vrijeme da jedina nacionalna kazališna kuća Hrvata u BiH dobije uvjete i zgradu kakve zaslužuje. Kako su nam kazali iz HNK Mostar, nedovršeni objekt, odnosno nepostojanje pravog krovišta te dotrajalost izolacije uzroci su probijanja vode u radne prostorije i na scenu HNK Mostar nakon svake manje kiše.

Posljednje obilne oborine stvorile su ogroman problem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

- Zbog nedovršenog krova, u proteklom razdoblju od 15 godina imali smo česta prokišnjavanja prostora, što rezultira značajnom štetom na odjeći ili rekvizitima koje koristimo. ​Stanje je iz godine u godinu sve teže​​ te je daljnji rad​ Kazališta​ doveden u pitanje.​

Vidno je oštećen strop ispred ulaza na scenu te u​ tehničk​oj​ sob​i​ i prostorij​i​ za rekvizite.​ Sva sreća što voda značajno nije prodrla u prostoriju u kojoj se nalaze električni razvodni ormari, premda je i tu stanje vrlo ozbiljno te strepimo hoće li se to dogoditi - kazao nam je pomoćnik ravnatelja HNK Mostar Josip Blažević. Kako smo ranije pisali, projektna dokumentacija za zgradu HNK Mostar je gotova, čime su stvoreni uvjeti za razgovore o konkretnim financijskim aranžmanima za dovršetak izgradnje objekta HNK Mostar.

Za dovršenje zgrade nacionalnog kazališta bit će potrebno 18 milijuna maraka. HNK radi s opremom starom dvadeset godina, što im je uvelike otežavalo rad, a onda su stvari krenule nabolje.

Kako bi podržao i poboljšao rad HNK, Grad Mostar je za prošlu godinu, uz redovita sredstva kojima se financiraju plaće djelatnika, po posebnom zahtjevu odobrio i sredstva od 70.000 KM.

Podsjetimo, prva faza izgradnje nove zgrade HNK Mostar završila je 2002. godine gradnjom kazališne Male scene. Uz scenu i scensku opremu, izgrađeni su i ostali prateći sadržaji, tako da je kazalište stavljeno u funkciju